營養師黃凱詩的生活點滴

2009年11月11日星期三

Inspiration...


剛完成講座,有點餓,吃了這個作為晚餐,雲吞麵。或者因為太肚餓,碗麵特別好吃。

有時候,我經常同減磅戰友講:在減磅過程中,雲吞水餃並不是最理想的選擇,嚴格地說,若將食物分為紅黃綠三個等級,她最多只是黃色食物,點解,若果你仔細留意,雲吞內,有2-3成的肉類是肥豬肉,所以不能勝任最理想的減磅拍檔囉!
但係今日唔係淨係想同大家講粒雲吞,而係想同大家分享一段片,昨天沒有寫blog,就是因為他,睇完之後,我深信你會有一番體會,本來想將youtube條片放係個blog,但做不來,有時間上youtube打man with no legs and arms-inspirating story,看完之後,你或許會認同,在這個世界,沒有事是不可能的,問題是你容許這事變成可能嗎?希望看完後,你同我一樣,有這種啟發吧!共勉之!!

7 則留言:

匿名 說...

看過了,多謝你的分享,你那隻DVD那裡有得賣呢!想與學生分享,現時的下一代被寵壞了,真難教,小小的挫折就要放棄!!

匿名 說...

咁啱我哋公司星期一早上嘅早會都係用"Nick Vujicic"嚟鼓勵同事喎!

匿名 說...

我都覺得人與人之間需要鼓勵,多謝你花時間鼓勵大家!

匿名 說...

我自己包雲吞應該無問題啦!但雲吞片計什麼?

匿名 說...

hi, miss wong, how about using fish ball/slice instead of wonton, is it OK on calory and nutrient? do we have to change noodle to rice noodle, of course i think the vegetable is a must. stephanie

Starry 說...

7塊白色既上海雲吞皮=1份五穀(營養手冊有寫)

匿名 說...

我睇咗喇!真係好適合現今的年輕人,佢哋有少少挫折都唔得!