營養師黃凱詩的生活點滴

2009年12月21日星期一

海綿豆腐...冰冰冰豆腐也!

海綿有咩特質,內有小孔,吸力超強。
咁豆腐又點可以變成海錦狀,原來好簡單。

準備好材料同器皿先,一盒豆腐,仲有一個有兩層的食物盒。將件豆腐切開先啦!自己睇就明!
跟住放入一個食物器皿裡面,最好有兩層,因為之後溶雪時可容易流走水份。
之後就進入最重要的環節,急凍也,將豆腐放入冰箱,我就放咗一晚,嚿豆腐入咗冰箱之後,佢因為凍親,所以就將裡面的構造破壞哂,形成網狀的小孔。
之後就攞番出尼係室溫解凍約一小時,又或者我尼嚿係之後再放入雪櫃,唔係冰箱呀...大約半日,等嚿豆腐入面嘅冰溶雪,就會變成咁嘅樣,成件白雪雪海綿咁,但記住,佢吸力超強,千奇唔好同肥牛一齊烚,如果唔係,你知會有咩後果啦~
係咪有D似高級火鍋店嘅水準呢?

4 則留言:

匿名 說...

個凍豆腐,我上次食火鍋試過,真係好好味,原來可以自己做,等我今天試試!

匿名 說...

唔舒服好好係屋企休息下

匿名 說...

月初我於City'Super 買過由台灣製造的現成製品名叫 "凍豆腐" ,原價港幣12元一盒,當時特價賣10元。

ws

Starry 說...

凍豆腐又或者叫做冰豆腐係上海人常吃的菜色之一, 通常用黎放湯+紹菜/娃娃菜+蛋餃+鹹肉/排骨同吃的, 還可以加其他丸類, 用黎打邊爐都可以呀. 你鍾意的話可以放多幾磚放耐d係雪櫃, 咁幾時都有豆腐食啦~