營養師黃凱詩的生活點滴

2010年1月19日星期二

等咗幾個月喇...終於等倒!!

一個人可以有很多減壓的方法,我的選擇,多的是呢?

要發洩麼?我會選擇寫出來,上星期大家也見識過,若時間多,打壁球,真的不錯,出一身汗,什麼也忘記了,天公造美,多跑3公里,同樣可以;但看書,是我最愛的方法,特別是她的書,要放鬆,當然不能找村上春村吧!他的書,不是這時候看的,所以高木直子的,就是讓我放得很鬆的佳作。

半年前,到一家日本書店,已知她出了新書,可是未有中文譯本,昨天,打過書釘,給找倒了,我是她的超級Fans,看她的書,讓我回到一個童真的世界,八卦地看一看她的簡介,原來她的年紀與我相約,總覺得她想的與我的十分相似,這是我愛讀她作品的原因。

減壓方法有很多種,要減壓,才會健康,天天活在壓力煲,人會變得沒方向,腦袋也像是死了一樣,如何放鬆,是需要學習的,我學了3年,現在上了大學了,要是你未學懂,2010年就開始吧!

16 則留言:

匿名 說...

借呢個作者啲舊書嚟睇得唔得? 我都想減壓呀! (言論已失去自由,唯有做運動&食嚟減壓. 食又唔敢食得多, 妳知喇, 舊戰友再揾妳減肥, 妳會收雙倍$):D

匿名 說...

雖然年紀相約, 但高度的差別令我看高木直子書時沒有太大的感受......

匿名 說...

"天天活在壓力煲,人會變得沒方向,腦袋也像是死了一樣" ...正好形容我這兩天的status..

Fanny

匿名 說...

I love her books as well, especiall her 'travel alone'

匿名 說...

我哋等你的新作也等得好苦呢?如果快些有得睇就好喇!等待中:@

匿名 說...

你好!我昨天聽過你的講座,你真係好可愛,講座前,靜悄悄的,cool cool 地,但個講座一開始就上咗電咁,真係估你唔倒,昨天講得好好,加油呀!

匿名 說...

我都好鐘意睇佢d書, 通常我都係台灣online訂/買佢d書...如果買多一兩本書, 書價連運費一定會平過香港~~仲可以快過香港睇到tim~~

匿名 說...

我都有睇150cm Life~hahahah勁有共鳴~~
真係超爆笑~!(150cm Life你應該冇共鳴la~hehehe:D)

Kiwie;D

匿名 說...

係啦係啦啦!我哋也等得好苦呀!幾時有新書呀?等我哋俾D群眾壓力你先!

匿名 說...

上面有位朋友提到可以從台灣訂書,請問可以給多一點hints是那間書店嗎? 我常常去二樓書店買書,如果有更平的就好,哈哈~~ 謝謝!!!

匿名 說...

我都覺得好大壓力.不過要堅信"船到橋頭自然直".多方面去想法解決.上次補習老師在網上找到左. 個女都鍾意呢個Miss仔.最近中藥控制到病情, 人亦變得開心,最緊要是瞓到覺.人如果減唔到壓就一定會病.抑鬱,焦慮,狂躁....因為我以前犯過一些呢. 所以寫Blog都是很好的減壓啊! 請問邊到可以買到呢本書?
Clara

匿名 說...

yes, i bought these books from the 1st book she publised, actually, i haven't read through even half of it, but i bought almost every books she draw. I THINK IT'S BECAUSE I FEEL SORT OF PRESSURE RELASESED WHEN I SAW THE BOOK.

匿名 說...

her comics books (chinese version) appeared in hk 2-3 yrs ago, now this is about almost the 10th book. i found all of them in commercial press.

匿名 說...

哈哈...估唔到你都會睇繪圖本喎!
我都有幾本佢的書,睇幾次都唔會厭!
介紹埋雪晴的"快樂生活手帳本"<<
都唔錯!!!
但偏有關於童時的回憶
更加有共鳴!

Cynthia (黃凱詩) 說...

忽發奇想,我們在這個網誌討論直子小姐的著作討論得熱哄哄,會否有人在同一時空下,正討論我的著作呢?!

匿名 說...

回覆上上上…面果位朋友既問題, 我係呢個台灣網站買書:
www.books.com.tw