營養師黃凱詩的生活點滴

2010年2月2日星期二

去咗韓國食飯!

一枱都係餐前小碟,一睇就知係長今餐啦!

戰友成日問我,減磅期間如果要食韓國菜,有咩揀?老實講,咩牛肋骨、五花腩,當然唔好食住啦,就算唔係材料問題,醃肉時已加了油,脂肪明顯比較高,仲有呀!大家應該見倒,個烤爐上面油到可以照鏡,所以暫時都係唔好揀住囉!

不過咁,我通常都唔會咁衰,唔俾個健康建議俾大家,今次仲係超級好味嘅美食推介,首先,係這個冷麵,個湯酸酸地,好Fresh,麵條又煙煙靱靱,總之就好味啦!好重要係低脂嘛!見唔見倒裡面有咩呢? 有雞蛋、蘋果、牛肉、青瓜,Freshhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!

另外,如果要食熱嘢!就可以選海鮮湯麵,入面有蝦、蜆同青口啦! 又係一個值得回味的好提議呢?

食韓國菜,並不只是石頭飯、人參雞同韓國燒咁簡單,仲有很好味的湯麵呢?
所以話呢?有時大家睇嘢唔好只係睇一面,多個角度睇吓,只係陶醉於當前的東西,後面有D更好嘅嘢就睇唔倒喇!
其實韓國人食嘢,都好注重天然、養生同健康架,大家學習下啦!

5 則留言:

匿名 說...

間餐廳響邊遮呀?

匿名 說...

間餐廳在銅鑼灣廣場一期6樓"韓雅林"韓國料理!

匿名 說...

is it very expensive?

匿名 說...

真係好介紹喇!明天同事約了食韓國餐!

匿名 說...

少少貴喇!