營養師黃凱詩的生活點滴

2010年3月20日星期六

測試報告

口味嘅嘢!老實講,都真係好因人而矣,例如竟然有人話我知全麥維好好食咁,話時話,哩件產品,除非戰友有好嚴重嘅便便問題,否則我鮮有介紹俾人。

講開口味嘅問題,近排有好多戰友問,點解我咁鍾意食天使麵、幼烏冬等,其實好簡單,就算食飯,我都鍾意食較腍嘅飯,即係軟飯啦! 所以較幼的麵條,會容易煮腍,就係咁簡單。

我這個烏冬怪,近日四圍出動,前日就去咗Sogo,揀咗兩款...

唔知大家睇唔睇到呢?係咪好幼呢?


不過『一麵還有一麵幼』! 再睇多張...


又超又極細,即係激幼啦! 不過咁,雖然佢夠哂幼,但係感覺奇奇怪怪的,好似食緊上海麵,但係明明食緊個烏冬,都唔知咩感覺。


所以第一個出場嘅烏冬,就係除之前介紹的『真打』烏冬外,另一個黃詩詩推介,煮俾大家睇下喇! 都好幼架!


仲有呀! 想同大家講,我屋企常備指天椒,睇下! 咁咪可以食辣又唔怕肥啦!


好! 第二個測試報告,今次找來『味之天使』車厘子,你睇下佢好認真咁幫大家試味! 但個結果好出人意表,車厘子話車厘子係最難食架,三個字...藥水味,而最好食係mandarin and apricot,佢哋都係我今日的早餐。



我一個人都食咗好多個,hohohoho....

5 則留言:

匿名 說...

我好鐘意「味之天使」呢個post呀!


車厘子

匿名 說...

咁"金美"個post呢? :)

Starry 說...

仲駛講既, 金美咪係"美之天使"lor~

匿名 說...

mandarin 真係好好味,但都幾甜,會唔會太高糖呢?

Cynthia (黃凱詩) 說...

現時市面上的乳酪,有3種較建議俾減磅戰友,分別係Y字頭(綠色)及fresh n'fruity(lite),仲有這個啦!3種當中,muller的糖份最高,但已經比市面上的低很多了,糖來自奶,添加糖,生果及代糖,所以唔駛太貪心啦!所以要換算的話=1份奶+半份生果