營養師黃凱詩的生活點滴

2010年3月25日星期四

凡事體諒...將心比己

今朝,朋友知我噚晚去睇Eason,就好緊張咁問我:『佢把聲係咪好爛?D報紙寫到好差咁! 』我就同佢講: 『好正! 佢好落力!唔駛擔心!』

作為一位表演者,知道自己在表演前病倒,未能將自己最好的水準帶俾每一位觀眾,我深信,他比任何人更難受,別說因抱恙失準,其實只是一丁點唱差了、說漏了,觀眾或許完全察覺不到,但台上的他,定必責備自己,抱怨自己,為何總是錯了,表演後會不停自責、忟憎、失落,那種心情不是觀眾們可以明白的。

或許人只懂得看到別人的錯處,讓我們學懂體諒,將心比己,他是人,與你及我全無分別!

4 則留言:

匿名 說...

You have that character as well about your own presentations & talks; wanting perfection everytime.

匿名 說...

我昨晚都睇得好心痛,我哋工作七天就有假期,病有病假,係...佢哋係搵到好多$$,但畢竟也是人嘛!你唔搵$$架咩!

匿名 說...

説得沒錯呀,我們都是人,E神...也不例外.

匿名 說...

我都覺得第一位朋友講你講得好正確,上次全世界都覺得你講得好好,你竟然鬼咁唔開心,又話漏咗講!永遠都想完美,激死!