營養師黃凱詩的生活點滴

2010年4月3日星期六

生活...就是少了點輕鬆與幽默

嗱!唔好以為我又叫大家幫我換印花,所以又Post尼張相上尼,其實我今日想講吓輕鬆同幽默感嘅問題,不如就由7-11開始,不過這間是台灣的7仔。好...見唔見倒左手面個雪櫃有D咩?

咪係三文治囉!但係這不是普通三文治咁簡單,佢係一份雙拼三文治,仲要色彩都好繽紛吓!我經常覺得,香港人經常匆匆忙忙咁,如果生產商花多D心思,將簡單一份三文治做得吸引D,我相信大家就唔會經常覺得食三文治係挨囉! 我記得上次我去東京,又係見倒一份放係7仔的三文治,覺得佢好靚,最後買咗嚟食添!

再睇吓這些牛奶,我哋會經常見倒,無論日本、台灣都有見倒一D繪本在包裝上,大家睇落去,都有輕鬆嘅感覺啦!

其實好多時做一件事,真係要放個心入去,唔係成日只看短期利益,香港人就是貪快,生活中忽略咗好多嘢!又唔懂得放鬆,唉!何苦呢?
近日愛上了一首歌,是陳Eason的陀飛輪,那些歌詞,很有意思,節錄給大家看!是黃偉文的詞~
勞力是無止境
活著多好不需要靠物證
也不以高薪 高職 高級品 搏尊敬
就算博到 伯爵那地位 和蕭邦的雋永
賣了任性 日拼夜拼 忘掉了為什麼高興
曾付出 幾多心跳
來換取一堆堆的發票
人值得 命中減少幾秒 多買一隻錶
秒速 捉得緊了
而皮膚竟偷偷鬆了
為何用到盡了 至知哪樣緊要

希望大家過一個好hea...嘅假期啦!

6 則留言:

匿名 說...

很喜歡這些分享,我也正學習凡事放輕心情!

Virginia Lam 說...

所以有句經典說話就係: 放鬆D啦, 香港人!

Virginia Lam 說...
此留言已被作者移除。
匿名 說...

我也很喜歡這首歌亦很愛黃偉文的作品呢!希望你也好好享受假期!

匿名 說...

謝謝你的分享~
I like it!

^_^

匿名 說...

生活的壓力, 工作的壓力,子女的教育壓力,結婚的壓力,買樓的壓力全部都好大....簡直壓到你喘不過氣.年輕人,中年人,老年人的精神生活都下降,但生活水平是上升,物質是豐富的,人愈來愈無聊,苦悶, 憂鬱.
Clara