營養師黃凱詩的生活點滴

2010年4月8日星期四

磅...

千奇唔好以為我有強迫症,係都要D貓貓去磅重,我只係想做一個負責任的主人,近排唔知點解,經常有戰友攞住D貓糧呀、貓罐頭咁,問我點揀,我想話人我就攪得掂,但貓呢?學習中,所以我就只好同大家分享下湊佢哋兩隻嘢嘅心得。

第一樣我哋要注意嘅,當然係體重問題啦!人同貓咪一樣,過重當然就有好多問題,所以我先咁緊張佢兩兄弟的體重,但由於貓的重量只係8-12磅左右,所以唔需要成日磅,我通常只係一個月先同佢哋磅一次。

但人就唔同D,磅數變化較大,如果正減肥,一個星期磅1-2次就可以了,但如果Keep Fit的話,1星期或兩星期磅一次就可以。我經常叮囑戰友們,唔好日磅夜磅,有D朋友仲要一日早午晚各一次,食藥咩?!磅得太多,數字既沒有指向性,又會增加壓力,何苦呢!

講開個磅,唔知大家登記咗玩有獎遊戲未呢?如果未,仲有時間,入我個Facebook Fans Page就可以了,截止日期同玩遊戲的日期係4月12日,有個測肪機送架!

瞓喇!明晚又有講座喇!叉足電,明天努力!

8 則留言:

匿名 說...

我仲以為我工作壓力大,原來係磅得多~
我要好好控制一下自己唔好日日磅啦

匿名 說...

Wellness - "Core" is good stuff for your 2 kids.

匿名 說...

Wishing you a good show tonite ! Vivian

匿名 說...

Hi, 我是你的facebook fan
想介紹你哈根大師新出的番薯雪糕好好食,我用了一個午餐的quota來吃它。

匿名 說...

Great show tonite!you did a good job! Thanks for giving me lots of knowledge and happiness! Support you forever!
Ping

匿名 說...

我也是今天參加講座的,你真的很棒、好勁,聽得很高興!

匿名 說...

這個講座,是你真心及用心的演繹,雖然所說的好像是很簡單的東西,但你說起來就是與別不同,被你感動,令我覺得就是時候要減肥了!多謝你這晚的分享,我會記起你的誠意。
Y.L Tam

Cynthia (黃凱詩) 說...

感謝你們昨晚的熱情,多謝你們的讚賞,希望你們都過了愉快的晚上。