營養師黃凱詩的生活點滴

2010年4月12日星期一

芒果...原來可以咁

好熱...今日無端端又變夏天,又熱又凍,都唔知想點!

我都知夏天一到,大家就好掛住D甜品,所以今日打算教大家一個似易非易的芒果沙冰涼粉杯。
3種材料(一個芒果、大半杯冰、半碗無糖涼粉),一部小家電就OK。

第一步,將芒果個頭同底切開,再切成粒粒,如上圖,備用。

跟住,準備好大半杯冰塊,然後將芒果核附近的部份起肉,再放入攪拌機,如下圖:

嗱!任何牌子攪拌機都OK,唔係特別要賣廣告,攪呀攪呀!1分鐘,等D冰變哂沙冰就OK喇! 跟住將D芒果粒粒、涼粉粒粒放入靚靚碗,再倒入沙冰作為汁汁,咁咪唔駛加糖水又唔駛加花奶都好味囉!我冒住咳死的危險試過(其實我唔係好食得芒果架),好正!
這是完成品! 那裡有無糖涼粉,百住Select牌and鷹金錢牌(惠康有售)都得,涼粉熱量很低很低,用半碗,不用計份量了,但1個芒果是3份生果,約135kcal。

咁簡單,我用了15分鐘就完成。如果你平日無甜不歡,這個是熱量較低了。

Share

1 則留言:

匿名 說...

正呀~thank you 你呀黃詩詩