營養師黃凱詩的生活點滴

2010年4月21日星期三

唔好誤會D鵪鶉蛋啦!


等咗一個多星期,個有獎問答遊戲終於完滿結束喇!


有片睇架! 這個小食檔,位於深圳一個地方,我見倒好得意,咪影俾大家睇囉!係咩尼! 燒鵪鶉囉!


噚晚個講座,唔知點解好多朋友都問我其實可唔可以食蛋黃,其實如果沒有膽固醇問題的,一星期可以食5隻,就算膽固醇高,都可以食3隻,另外大家成日以為鵪鶉蛋膽固醇超高,其實一隻只有76毫克膽固醇,是雞蛋的1/3,所以唔好怕咗佢,只係一次唔好食咁多隻啫!仲有呀!好似這個小食檔咁,用咁多油煮,就少食喇!

所以是次遊戲得獎朋友係Hube Lui,麻煩你在我email留低電話,我會有專人聯絡你領獎!其他朋友,唔好失望,陸續有來!


3 則留言:

smile 說...

o係台灣食過, 佢地好似整章魚小丸子咁~整好哂一粒粒先吉番成一串。冇佢整得咁lei hea ~~~ ^O^

匿名 說...

下~個第二回合幾時開始架?
點解我睇唔到既??!
錯失左大好機會添.....>.<

匿名 說...

呢個小食我係台灣淡水食過~
有些檔攤仲會加入d魚仔添,
好好味架~

^_^