營養師黃凱詩的生活點滴

2010年5月10日星期一

永遠的孩子

這是我媽媽的母親節小禮物,但是第一個用家,其實係我...

今日食過午飯,便到Citysuper及一田買菜,"諗住"親自下廚,做一頓美味母親節大餐給媽媽。

買咗蟹啦! 牛排...當然仲有正菜同菇啦!

好喇! 開始煮,這味是我的招牌健康菜,最重要係可以用吓個新煲! 好容易煮,不過遲d先教大家,跟住,我就削個薯仔同紅蘿蔔嘅片喇! 相對於阿媽嚟講,我嘅表現當然係雞手鴨腳啦! 於是佢就話:等我整喇! 呵呵! 都話啦! 孩子在阿媽心目中,永遠就是孩子,什麼也不懂得做,無論佢已經係30、40定50都好,孩子就是永遠的長不大,於是最終,所謂的親自下廚,就只有這一煲了...


其他菜,我就是旁邊的二廚或試食高手,仲有油鹽糖的監督,以免又是高鹽高糖高脂低纖嘛! 所以我永遠都覺得,媽媽是最偉大的,媽媽...我愛你! 其實送你一個煲是我的鬼主意,這樣便經常有美味佳餚吧!
好! 介紹下今日菜式先! 這個是紐西蘭睡蟹,我有份睇...時間架,蒸了25分鐘!

這個是洋蔥汁美國安格斯西冷,D洋蔥、紅蘿蔔等配菜是我切的。

這個很明顯是的Order的,第二最愛的西洋菜湯。


為爸爸而設的海上鮮,我又有份睇時間架,不過...過咗1分鐘時,所以腍咗!

菇菇煮菠菜,我有份...食架!

祝天下母親,永遠健康快樂!
remarks:其實我是故意的雞手鴨腳...呵呵!!!因為我樂於做永遠的孩子。

5 則留言:

匿名 說...

你真係鬼馬!不過我都係同你一樣,樂於做永遠的孩子!媽媽永遠係最偉大的!母親萬歲!

^_^tomato

匿名 說...

yes, be good to mother when they are still here.

匿名 說...

Here is the Le Crecuset HK Blog, got some recipe and some information how to use/maintain this expensive cookware! ^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/lecreuset_hk

匿名 說...

You became such a lovely little girl when you wrote about your parents. So sweet and cute! All of them (particularly your mom) must have enjoyed the dinner very much and with lots of joy.
WS

匿名 說...

很愛你這些文章哦!很有人性!不知怎樣說好,越來越欣賞你!努力呀!早日康復!