營養師黃凱詩的生活點滴

2010年5月7日星期五

假期就是充實的...

很多年前開始,總覺得每一次的日本旅行,總要將一些特別的回憶帶回來,假期才會充實。

曾到過全日空的飛機工場、還有採摘士多啤梨、到農場揸牛奶等...

今次來到這兒做麵,是日本人愛的蕎麥麵。位於東京的,距離新宿只有30-45分鐘的車程。

我個樣是不是很認真呢?不過小心切手指呀!把刀利過屋企果把千萬倍!

係咪切得好靚呢?不過...睇清楚D,係是日老師神谷老師的作品,我的,有時幼過天使麵,有時粗過烏冬咁啫,所以都係唔好睇!


好! 另一個地方...自修室內,撞鬼咩你,去日本溫習?佢哋食麵呀!這家店是我的最愛,因為我實在太愛辣了,但點解介紹過仲講呀!全因為佢哋新分店開了在新宿內,住新宿的朋友有福了,不用去池袋或涉谷食!


就是這個拉麵~


在Lumine EST附近的,上網先地址吧! 總之新宿站東南口及東口徒步5分鐘!



來到吃甜品的地方,你猜我選了那個甜甜圈?



看了我個網誌不足一星期的朋友應該知道我是不愛甜食的,所以我竟然選了這碗麵,出奇地好食,這個TRIP,吃了3大碗。

行行吓街,最搞笑,就是遇上了這3隻小狗,不過我諗係個主人想佢帶超多D囉!



今次去旅行,又買咗另類手信,D戰友成日話D日本手信,成日甜爺爺,其實有些又有代表性又健康呢!這個蘿蔔,很很很是美味的,買到行李超磅!
但最大件事係,旅行到第6日,即倒數兩天,相信是感冒來襲,又發熱又發冷,仲要喉嚨痛,於是跑到藥店,見倒這個公仔,相信沒錯了,回來才看醫生吧! 唔知大家有無發現,經常都是放假才會病的,不打緊吧!就來個徹徹底底的休息,可是今天已變成變聲+走音,今日好勉強的完成講座,但之後,即現在吧!慘變失聲,希望明天會更好啦!

3 則留言:

匿名 說...

病就早啲休息喇, 我哋唔"踭"在等多妳一两日先UPDATE個BLOG 架!!

匿名 說...

真係好充實的旅行呀!我下次去日本時,都要找你查詢一下行程點去,仲要問下點搭車呀!但係你要錫住自己先得,昨晚這個狀態,仲勉強講落去,咁樣好傷架,希望你今日無事啦!

匿名 說...

實在太好了,新宿竟然開一蘭~多謝你的介紹呀日本通!