營養師黃凱詩的生活點滴

2010年6月1日星期二

唔係汁咁簡單囉!

好喇!今日,又係廚房睇真D嘅時候喇! 你估下,這碗是什麼呢? 俾D貼士大家吖! 十個香港人,九個都飲過...

可能唔係好清楚,Zoom埋DD再睇清楚DD,仲估唔估倒!

佢咪就係燒味飯D色囉!? 反哂光,仲唔叫肥,營養師經常同戰友講,燒味...減磅期間都食得,但你記住,走汁囉! 唔明白嘅戰友會話:你哋都好地獄啫,汁都要走,豉油咋,都唔肥! 加咗落去D飯你就唔覺得肥,分開睇,你就明哂啦! 佢...唔係汁咁簡單囉!


佢係!上面果碟無汁嘅叉燒飯,點食呀!可以咩都唔加當然最好啦!畢竟,叉燒已經調咗味,如果真係想有D食,食館枱面應該有豉油,加1湯匙啦!但記住,最多最多都係1湯匙,因為已經有1000毫克鈉質喇! 如果你都想身邊嘅朋友健康D,Send張相俾佢哋睇啦!真係好多人都唔知果D唔係汁咁簡單架!



8 則留言:

匿名 說...

好清晰,唔該哂,等我阿爸仲成日話要多汁,仲話果種係豉油,邊度有油,激鬼死囉!

匿名 說...

tks for the info. i will skip the sauce as well..:P

匿名 說...

如果同是瘦肉,請問食叉燒好定燒肉好呢。多數的叉燒都比較甜,而燒肉又比較咸。Thanks.

匿名 說...

How much meat can I eat per dish?

匿名 說...

我都想知食叉燒飯大約幾卡..因為真系幾甜

匿名 說...

想知D汁(EG.咖哩牛腩飯)大約幾多卡路里?
上網CHECK 1碟咖哩牛腩飯有成11XXKCAL..
佔左1日所需好多..
thanks!

匿名 說...

係喇,我知你好鐘意食鳥冬,但見到你之前話烏冬1碗有140卡,但我今日去超市睇壽桃牌果隻一個有200G,都吾止140卡甘少喎.....

Cynthia (黃凱詩) 說...

食物的熱量,很多時候也有出入的,不同製作方法、產地等,分別可以很大,所以營養師經常同大家講,唔可以單看熱量,亦不要單靠計算卡路里去控制飲食,好像烏冬,1包熟計的烏冬,煮出來後,大約1碗半,所以約有230-250卡啦!仲有要留意生計及熟計有很大分別的,所以我建議,選擇食物,最重要選低脂的就好了。