營養師黃凱詩的生活點滴

2010年6月7日星期一

希望愈少,驚喜愈大

今日,攪攪震做了很多東西,你哋睇下,有無諗起新加玻無得食嘅星洲炒米呢?

睇真D,佢係咖喱海鮮炒飯...吖!唔係,好似最終只係用咗青口同青瓜,這個雙青炒飯唔錯,又俾多個Idea大家,炒飯時,想佢香D,可以落少少咖喱粉同紅椒粉,熱量好低咋~不過俾個溫馨提示大家先,記住記住,立即洗鑊,如果唔係,你以後炒嘅嘢,都好似食緊咖喱咁啫!

另外D海鮮材料,做了個炒意粉...

都要有D甜品架! 就係...焗咗大家,超甜番薯片。

不過我覺得今日的驚喜,應該係佢,芋絲豚肉卷,起初,我話要做這個東西時,同事們就議論紛紛: 邊會好食架?係...佢個外表係唔討好,但好有內涵架,芋絲其實係一樣沒有味道的東西,但加入薄片豬肉,豬肉的肉汁在煎煮過程會被芋絲Soak...當然豬肉要調味,而在煎煮過程中,我加了香草及美極,所以出奇的好吃,又或者係因為外表影響,希望愈少,驚喜愈大,我總共煎咗7件,現在被為食鬼偷食,只剩下3件,咁明天TVB個攝影師影相時,點影呢?真係要考考佢。




6 則留言:

匿名 說...

早知昨日痴住妳哋, 就可以有份玩煮飯仔及試新菜喇! :)

匿名 說...

你個鑊好靚呀!等我今日都煮這個飯先!
Dick

匿名 說...

我都有興趣試下這個新菜式!今晚買佐返屋企試!

匿名 說...

我好鍾意芋絲豚肉卷呀,好有創意,睇見都想食!YUMMY ^^

STEPHANIE

匿名 說...

我都覺得這個東西好特別!好多謝你成日介紹這些菜給我們呀!Yoyo

匿名 說...

請問廋肉片邊到有得賣呀?我只係見到打邊爐嗰d 好肥吓..........