營養師黃凱詩的生活點滴

2010年6月22日星期二

多多仔仔少咗甜...但都係甜

可能有d戰友都留意倒,佢...出咗light的產品,係咪好想知如果你減緊磅,飲唔飲得呢?查實我都搵咗佢好耐,最終星期一晚做節目之前,俾我喺吉之島遇到佢~吖!都唔算係撞倒,應該係我專登去搵架!

一排有5枝,每枝100毫升,比日本的份量大d,除咗我這個飲益多多大的試飲外,仲有我兩個同事,仲有電台兩位拍檔試過,大家飲咗一啖之後,都異口同聲眉頭皺咁話:咦!好甜呀?!

睇下個標籤先,原味的那枝,約有3茶匙糖,現在減了糖的,就微調減少1茶匙,即100毫升都有兩茶匙糖,所以都係甜啦~舉個更簡單的例子,平日大家於茶餐廳飲奶茶,1杯奶茶通常有200毫克,你都唔會落2茶匙糖啦,但而家100毫升就有2茶匙喎!有幾甜,可想而知。

如果大家想飲d益菌落肚,可以選圖中右手面的兩款低脂乳酪,而另外,中間那枝日版的乳酸飲品,係zero架,都幾好飲,有一次在尖咀間sogo無意中見倒!

其實益力多公司可以試下出款100毫升只有5克糖的產品吖,仲可以叫自己做低糖產品,大家應該會接受架!而且,原來英國都有低糖的益多多,100毫升只有5.6克糖,到英國時,可以試下啦!

所以,戰友們,暫時唔好飲住,如果想放d菌落肚,可以選低脂低糖乳酪,1枝多多light版有60多卡,我寧願你吃多一個蘋果,熱量相約又有纖維,仲飽肚d嘛!

2 則留言:

匿名 說...

仲係咁甜架!以前真係超愛佢,但知道佢咁甜就唔好喇!唔該哂如果唔係又中計?!

匿名 說...

我試過綠色o個隻乳酪 , 但食完之後好口渴~~~