營養師黃凱詩的生活點滴

2010年6月21日星期一

偏見與誤解

很多朋友,對食物均有很多誤解,最常聽見的,當然係食飯會肥這個話題,是與非,相信你來得這裡,應該會很清楚;但另一個誤解,應當是香蕉很肥很肥這個傳聞吧?

在減磅過程中,我經常鼓勵戰友,選吃香蕉,特別是一些慣性早起做運動的戰友,因為香蕉又飽肚又含有糖份,最重要係方便嘛,但是,每次我建議完之後戰友都會話:『吓!香蕉都食得咩~會唔會好肥呀?』我話:『只要每日不多於1隻是可以的!』戰友1號再懷疑:『真係得架!好驚呀!』我就當然無佢咁好氣啦,就話喇:『唔通我整蠱自己咩!你肥咗咪要幫你再減返!』咁佢先放心咋!

每一年,坊間都會有很多好有Gimmick嘅減肥餐,標榜食某d食物可以減肥,曾經一度好紅嘅西柚減肥餐,就紅遍整個香港,後來又有一個香蕉減肥餐推出,但後者就無咁多人跟,點解?呢D咪叫偏見囉,因為始終覺得香蕉肥嘛!一隻7吋香蕉=105於,與兩個小型加拿蘋果的熱量,係差不多的!(補充講多句,這些gimmick餐,熱量過低,不建議使用呢! )

註:相中的香蕉係咪好靚呢?佢係一個Cake,攝於文華酒店cake shop


7 則留言:

匿名 說...

wor~ 原來係蛋糕來的, 真係好靚呀, 做到好似個模型咁呀~

匿名 說...

咁我同香蕉做返朋友啦!以前覺得佢好肥架!

匿名 說...

咁我每日早餐食兩隻香蕉+脫脂奶,咁食可唔可以呀?其實依個食法我維持左2個月,真係無咁餓同皮膚好左咁喎~~咁有無超灑呀??

Cynthia (黃凱詩) 說...

一天吃兩隻香蕉實在太多了,2隻香蕉=4份生果,緊記:任何組別的食物,也不可超食呢!

匿名 說...

咁如果我早餐只食一隻蕉+脫脂奶,會唔會有太少?

匿名 說...

同埋好多謝你解答我呀!估唔到你會回應我,真係意想不到呀!^^

coconutgirl 說...

我鍾意大蕉多啲,佢哋分別大唔大架?