營養師黃凱詩的生活點滴

2010年6月10日星期四

日本版vs中國製

仲有幾分鐘就星期五喇!近週末,應該要Relax吓!知唔知我又攪咩呢?

話說上個星期,咪好多百貨公司大減價嘅,由於我的小細佬很喜歡飲Lemon CC,於是我就同佢講,Sogo特價,問佢入唔入貨,佢就問:家姐,特價的是日本版定係台灣版呀?我就話:有咩分別呀!咪又係LemonCC,佢就話,唔同架! 有日本字會好味D... ...啊!明白哂!

其實除咗我細佬之外,我知道好多朋友(包括我)都有這個感覺,總覺得日本版,好似好D,於是,我打算做一個測試,如果大家睇唔倒D日本字,又會點揀...

這枝是什麼,相信大家有留意我個Blog都知,其實佢來自日本,後來在中國設廠,所以香港常見的都是中國製的,為咗測試下日本版係咪好飲D,我找來3個同事+2個戰友測試...

左手面那枝,是中國製的,右手面就是日本版,好!準備好,唔俾佢哋偷睇,可以試喇!

你哋知唔知專業的Food Tasting活動,是要矇眼的,點解一陣話俾大家知,另外,試完一次,要rinse your mouth的,以免影響另一次的測試嘛!你估下結果係點,結果係3:2,較多人愛中國產的,所以口味嘅嘢,其實很個人的。
講番點解要矇眼,睇下這張相,聰明的朋友或者會明,左手面這杯,色澤較鮮艷;右手面,較啞色,於是一般人會覺得,特別係現時大家都多關注健康,就會覺得鮮色代表加了色素,所以會選右手面的,所以有時候顏色也會影響大家的選擇。(左:中國產 右:日本版)

其實,這兩種蔬果汁,都是沒有添加鹽同糖的健康飲品,他們的分別,只是產地不同,另外,日本版的是由20多種蔬果做出來的,中國的就只有9種,但他們同樣營養豐富吧!但當然,不可天天用來代替新鮮蔬果,因為汁就是汁,纖維含量極少呢! 仲有佢有豐富胡蘿蔔素,天天飲,會變黃面婆架!
最後,知唔知我揀咗邊杯,咪又係右手面那杯^^



1 則留言:

匿名 說...

你真係好鬼貪玩架!下次有機會我都想玩!