營養師黃凱詩的生活點滴

2010年7月19日星期一

千奇百趣之神奇腰封

正所為舊患未癒,新傷來襲...

這幾天,由於要照顧患病中的小毛,經常需提取重物,所以纖腰...又再傷上加傷。見過脊醫,建議我還是借助腰封的幫助,好好支撐那條容易受傷的纖腰,用了一整天,便有這個體會。

今天,穿著這腰封到九龍塘吃午餐,奇怪地,人稱飯桶的我,竟然在吃過大半碗飯後,已覺飽飽的,飽得令我什麼也吃不下,簡直是神奇。可是你們千萬別問我這個腰封在那裡買,因為我不是在鼓勵大家這樣做,而是我想告訴大家,如果你正減磅,又要赴約吃自助餐的話,我強烈建議你還是穿一條窄小的牛仔褲應約,這樣更有助控制食慾呢?我曾聽說有些人穿孕婦服吃自助餐呢?為何...不需問吧!

另外,成功減磅的朋友,千萬不要買橡筋褲呀!因為這樣只會鼓勵你吃更多而不自知。

8 則留言:

匿名 說...

哎呀! 乜咁唔小心又整到呀?! 小心啲啦! 下次(touch wood)要帶米路仔佢哋出街, 囉架車仔好啲喎!

匿名 說...

Take care ar!!!!!

匿名 說...

咁我都換過條新褲先,因為星期六要食自助餐!

匿名 說...

多多保重大忙人啊!
是的腰封確實用左好似唔想食野咁,不過缺點是阻止血液循環.用得耐容易引起腳痺.但當你一唔用食量即刻回復. 嘻嘻!因為我都用過都減肥.
Clara

貓老大 說...

孕婦服吃自助餐?
去來做乜~

Cynthia (黃凱詩) 說...

食多D都唔會頂住嘛!莫非你想試?!

匿名 說...

Take care and get well soon!
WS

貓老大 說...

原來如此~
謝謝~