營養師黃凱詩的生活點滴

2010年7月27日星期二

咩叫多同少呢?

有時候,多同少嘅定義,真係好難界定,即係好似你去茶餐廳,同個侍應哥哥講『凍檸茶少甜』,隨時去到你面前杯茶,仲甜過你上次無叫少甜果杯?!

面對住這個對大家尼講,滿佈外星字體嘅營養標籤,你又知唔知,每一個成份中,點先係多同少呢?用兩個簡單D嘅例子解釋下先啦! 在這個標籤入面,最左手面果行,就係講如果你食咗尼個麵,佔據你每人每日需要的營養素嘅百分之幾?睇下鈉質啦! 根據中國營養素需求量,每日鈉質要2000毫克,這個麵1個有1492毫克鈉質,咪即係1492/2000 = 75% 即是已攝取一日所需的75%囉! 咁你話多唔多?!

其實這個已是每容易睇,因此無論你高矮肥瘦,每天攝取上限都你2000毫克,但對於脂肪、飽和脂肪等等,唔同人係完全唔同架,而這個常見的百分比要求,是根據一個每天需要2000Kcal的人士要比較的,所以如果你一日唔係需要2000kcal的話,真係只作參考用囉! 其他營養素的每天建議量點睇,遲D再同大家講,慢慢消化下這個Post先啦! 驚大家消化不良呀!


沒有留言: