營養師黃凱詩的生活點滴

2010年8月10日星期二

坐霸王車?!

今日,突然想同大家講一則趣事。題目係八達通...

唔好誤會,我唔係想講佢偷咗大家d嘢又唔認果件事,不過首先我想問大家一個問題。有幾多朋友知道,由尖沙咀搭MTR去銅鑼灣要幾多錢呢?自從有咗八達通之後,大家對佢,已經有咗依賴,每次搭車,順手嘟一嘟就上車,佢嘟咗你幾多?!唔知喎!

有咗佢之後,大家亦唔再習慣準備零錢搭車,有一日,我如常搭上一輛78號小巴,點知一上車,就見倒這張紙,我想問,若果你當時,一蚊都無,你會點做,但係個司機已經開緊車....

當時,我好坦白咁話俾司機知,唔好意思,我真的沒有零錢,跟住個司機就自言自語咁話: 死啦~心神恍惚添,都無人上車做咩停車呢?如是者...每個客上車,同佢講無零錢,佢都會講尼句,大家話佢係咪好可愛呢?於是,我就坐咗一次霸王車了。

如果大家都多D幽默感,相信這個世界,一定會更美!

4 則留言:

Ben 說...

同意!同意!

匿名 說...

多謝你的分享!

SleePyHeaD 說...

你講個個司機係咪肥肥地帶眼鏡 ga?
我連續兩日都坐佢架無百達通小巴~

白夜騎士 說...

咁佢又真係幾好人wor, 我覺得好多小巴司機都好燥底, 會鬧人 haha