營養師黃凱詩的生活點滴

2010年8月23日星期一

加開兩場...看標籤,學減肥

有咗標籤之後,從前要估估下的東西,現在可謂一目了然 (如果你真係識睇),好似我今日喺專欄講嘅水餃一樣,未有標籤之前,為安全起見,營養師大都不建議戰友食雲吞水餃,主要原因係,大部份會加肥豬肉,如果唔係豬肉,就是醃製材料時加入的花生油、芝麻油等等...可以有幾肥?我今日舉例那種已不是最肥了,但5粒的脂肪量就已經有差不多3茶匙油(15g脂肪),一個漢堡包都係得9g,所以揀嘅時候,多留意標籤就唔會肥咗都唔知咩事。
都係入番正題先,較早前舉辦過兩場的《看標籤,學減肥》由於反應太熱烈,所以最終都決定加開兩場,貴為我的番薯,你當然可以優先訂飛,仲唔快D打尼?
以下時活動詳情:
免費講座: 《看標籤,學減肥》
日期:16/9(四) 及 20/9 (一)
時間:晚上7:15-8:45
地點:16/9-銅鑼灣中央圖書館地下1號活動餐
20/9-佐敦柯士甸道童軍中心1114室
留座電話:2891 0920 (金小姐)
快D喇,一星期後,就會招收其他朋友。

2 則留言:

藍玥~伶 說...

絕對會支持...!!!我好想聽呢個講座...因為標籤係同我地日常生活息息相關..

藍玥~伶 說...

己經報名了^~^聽日就係你做主持果一日啦喎...加油阿...支持你嫁!