營養師黃凱詩的生活點滴

2010年10月26日星期二

韓國飛來的水餃

見唔見倒我好勉強咁,將幾粒指天椒加入去碗水餃裡面,幫佢點綴吓呢?

話說噚晚想介紹個小水餃俾大家,但自己又未食,諗咗一陣,決定打開雪櫃,睇下有無菜呀,烏冬等等襯吓碗水餃,等佢影張相好睇d啦,點知...原來雪櫃係百無,只係得指天椒,可想而知,我幾鍾意食辛辣食物呢?咩都無都有指天椒。

為咗試下佢好唔好味先介紹俾大家,我煮咗6粒(都係為宵夜找藉口,試味唔駛6粒啫,營養師~),這是熱鍋上的小水餃...滾呀滾呀,高速煲係唔同d,唔駛10分鐘就ok,食得。

我曾經同大家講過,唔係種種餃減肥都食得架,因為好多都超肥,裡面有大大舊肥豬膏就慘啦,這個就唔同喇,半包成17粒都得1茶匙油,唔錯,仲要個皮夠薄嘛,正哂啦~唔駛成日食CP雲吞。



佢個樣係咁架,大約是9粒=1份五穀+1份肉啦...仲有一種係雞胸肉做的,熱量及成份相約的。

睇下,食落都好香,有好多種菜架,我見過Citysuper、marketplace 及高級版百佳即係international 、taste都有架。仲唔買就走寶喇~~

3 則留言:

匿名 說...

大昌都有得賣架

匿名 說...

大昌都有得賣架

匿名 說...

哈哈!呢隻水餃我食左好耐啦:P