營養師黃凱詩的生活點滴

2010年10月19日星期二

好Dry嘅生果

係咪好心急呢?兩個鐘前,在facebook預告過,有正嘢介紹,就係佢喇! Freeze Dry 的水果,既不是炸的、又沒加糖(士多啤梨及peach例外,小心d呀!你只要吃看營養標籤後,要看一下配料表就知),所以,悶悶哋嘅時候,作為小食,是不錯的。

但係大家唔好太興奮住,因為佢雖然沒有加料,但佢比原個水果,缺少了水份,所以生果中的糖份被濃縮了,所以對於keep fit朋友而言,每日最多可以食1包代替一份水果,但另一餐就最好食番個正正常常的飯後果了,最起碼,會飽肚點。但減磅戰友呢!因你們有餐單份量,根據營養資料顯示,1包約有15克碳水化合物,大約一份半的水果量啦!

我昨晚喺studio就同戰友蔡煇煇試過蘋果,之前食過梨,今早吃過菠蘿,個人認為蘋果是正爆的,有全天然蘋果香,鐘意食甜品的戰友,無可能唔試。



最最最重要係,平囉...上星期在萬寧買,$9.x一包,昨天竟然用$19.9在吉豬島買咗三包,嗱!人快有手慢無~~

3 則留言:

匿名 說...

真係要飛毛腿咁快去買!上次嗰隻 Bran Flakes 到宜家都重未有貨。唉!係咪E 一世都唔會再出.................

匿名 說...

Very disappointing! Only strawberries are available at the Mannings near my office.

WS

匿名 說...

I found strawberries & peach at Mannings only ~~