營養師黃凱詩的生活點滴

2010年11月4日星期四

燕麥圈圈

近日, 經朋友介紹,愛上了這種燕麥圈圈,但是來路貨,極貴,一大盒60多元,下次都係叫住在美國的朋友帶給我,應該會經濟D。(我在marketplace買的)

經常都有朋友講,想降膽固醇,可唔可以唔食麥片,點解咁抗拒麥片?原來,部份朋友會覺得病先食佢,無辦法啦! 心理問題好難衝破,咁食其他囉!

這種Cheerios,同香港品牌那種是不同的,唔好買錯,香港的,有很多很多糖,這個呢?自己試下睇...

佢係用燕麥做的,1碗有2克非水溶性纖維同1克水溶性的,雖然無麥皮咁高,都好過無啦!
其實,仲有其他食物都有水溶性纖維的,燕麥糠、橘子類生果、大麥、豆豆啦!不過唔好覺得我煩都提多次,要有效控制膽固醇,同時需配合低脂、低飽和脂肪、反式脂肪及膽固醇的飲食習慣,唔好唔記得多運動是增加好膽固醇的最佳方法呀!你知啦!有d朋友誤以為朝早食咗麥片,午餐食得肥膩,都可以一筆勾銷。

戰友們,換算方法為1碗=1.5份五穀,控制體重角度,都算抵食啦!好飽架,而且味道都唔錯。都係講清楚d,云云高纖食物來說,佢嘅味道,都是容易接受的,聰明人應該明白啦!

3 則留言:

維他命C 說...

豆豆,甘鈣思寶嘅「大荳益纖」o吾ok...呀?詩詩

匿名 說...

請問你是註冊營養師嗎??

匿名 說...

Bought and tried. Feel like eating my cat's dry food. Ha Ha!