營養師黃凱詩的生活點滴

2010年11月8日星期一

開飯喇! 健康版...

知唔知我喺邊呢?Pokka cAFE囉...

這個開飯喇健康版好一陣子沒有運作了,今日重開,就帶大家到這裡啦~

剛剛見完一位減磅新丁,佢同我講,跟據我俾佢個餐,佢前日去食壽司總共食咗8件魚生壽司,之後仲食咗多一碗烏冬,叫完之後竟然俾佢D Friend話佢仲咩減肥食咁多嘢! 所以最後俾d friend食咗佢個烏冬,真慘!

我成日都講,如果減磅,真係唔可以keep住食得太少架,如果太少的話,營養唔夠熱量低,餓吓餓吓食返零食咪仲死,正如我今日喺專欄講,一個蛋撻都340多卡啦!

好似這個餐,都好健康,件牛肉是grill的,仲有個湯烏冬,好飽架! 但肉類份量較多,晚餐食番少d啦~

唔想食咁多肉這個泡菜烏冬都可以,減肥...唔一定要自己煮架,多d留意個menu,買下d侍應哥哥,了解吓煮法就ok啦!

6 則留言:

isaac 說...

Cynthia你好
我是你這個blog的常客,很高興能從你這裡學到了不少營養和健康的資訊

昨日路經商務,是減價的一天,一口氣買了你四本大作支持你!

希望你能繼續努力,令香港人變得更「營」,並能享受你工作的每一天 ^^

匿名 說...

我都買咗三本,有一本賣哂!你在那間買呢?好鍾意你嘅書,又學倒嘢,仲要實用,真係好難得的營養師呀!

Purple 說...

CC:
我就無你咁好彩, 我問D WAITER 哥哥/姐姐, 通常都俾你嫌我煩, 連同枱食飯的都叫我咪問咁多......唉......

匿名 說...

我想問下去你公司減磅,可唔可以指名由你跟咖?Thanks~!

匿名 說...

我都好同意你今天在專欄說的,人都係看不到自己的問題,我試過寫低自己一個禮拜食咗嘅,真係好誇張架!所以我好多謝你,因為自從在文章中認識你後,真係學咗好多!fong

匿名 說...

今晚跟朋友食飯,在這麼留了枱!麻煩哂你!