營養師黃凱詩的生活點滴

2010年12月16日星期四

日食26包薯片??

相信大家一定有睇新聞,學識一個新詞彙,叫丙烯酰胺。

可能大家一睇倒報紙,都會覺得好驚驚,無錯,由細陪到我哋大的珍珍薯片,竟然有這般高含量的丙烯酰胺,的確令大家嚇了一跳,但問題係,丙烯酰胺其實防不勝防!

所有含高碳水化合物的食物,即是無論即食麵、薯片、穀類早餐、餅乾、油條等等,經過加熱程序,而溫度達120度以上,這種物質都會自然出現,煮得愈熱,時間愈長就愈多,即是說就算你自家製焗薯都會有這種物質。老實說,這丙烯酰胺不是什麼新鮮事,消委會早在好似2004年都出過相似報告,都勸大家,脆片小食,少吃多滋味啦!

但根據報告指出,就算最高含量的珍珍薯片,日食26包先會高於老鼠會致癌的份量,但其實我諗無人會日食26包薯片啩! 以這包140克的珍珍薯片為例,1包成764卡,如果日食26包,即是已攝取了19864卡,我諗如果真係咁樣食,未生癌都因為肥而誘發其他慢性病患啦!

所以,如其要完全避開丙烯酰胺,倒不如食多D有鮮艷顏色的蔬菜生果,攝取多D抗氧化營養素,等個身體可以對抗D致癌物啦! 但當然進食所有食物,緊記均衡才是上策啦!

死火,睇住本選擇D薯片咁耐,突然想食包丙烯酰胺添^^好!落街買包BAKED LAYS先! 同同事一齊食,食少少無事嘅!最多一陣食多個奇異果囉!

3 則留言:

匿名 說...

咁嚴肅的事,俾你講得咁輕鬆,真激死!但真說得對!

匿名 說...

我就覺得引起大家恐慌,都無安全建議量,大家都知唔好食咁多啦!佢個報告都無建設性!反而覺得你好清晰!YKK

匿名 說...

Thanks for your information! I do agree that we should eat more green leafy veggie instead of avoiding all these food! Balance is more important!