營養師黃凱詩的生活點滴

2011年3月7日星期一

撳機之解說(Part 1)

上星期四個遊戲係咪好好玩呢?遊戲背後,其實都係想糾正大家一些營養的誤解,唔好墮入陷井啫~

由於我知部份的網誌讀者是沒有上Facebook的,所以讓我再將問題及答案再說一遍吧!當日問了5條問題,問題及正確答案如下:

1) 以100克(未熟)計算,以下哪種食物所含膽固醇量最高?
A)鵪鶉蛋 B) 鮑魚 C) 墨魚 D) 豬腰

2) 以下哪種食物的升糖指數最高?
A)海綿蛋糕 B) 全麥包C) 即食麵 D) 70% 黑朱古力

3) 哪一種酒的熱量最低?
A)伏特加 B) 紅酒 C) 啤酒 D)日本清酒

4) 以下哪一種食油的單元不飽和脂肪最少?
A)芥花籽油 B) 花生油 C) 豬油 D) 粟米油

5)要減去一磅體重,需減多少卡路里?
A)3500 B) 2500 C)4000 D) 1500

第一題的解說~

其實有D答案是不可能解說的,因為是Fact,好似第一條就係明顯的無得解問題,答案點解係鵪鶉蛋,鬼叫佢輕咩,咁100克,咪好多粒囉,1粒成76毫克膽固醇架,而100克就有11粒,所以個答案咪咁囉!但係大家要記住,咁嘅結果,唔係代表佢真係好高膽固醇,只係份量問題,同埋亦想告知大家一個事實,有時用100克去表示唔同食物嘅營養素時,係唔係好合用架,因為食物的水份會好影響重量,而且都好視乎你確實的進食份量。


第二題的解說~

寫這個題目時,我都知佢應該係較難答的,畢竟升糖指數(GI Index)都係一個比較新的terms,而且我選這條問題係知道大家對這個字眼仲有好多誤解。

好啦!講少少先啦!升糖指數是用來計算一種含有碳水化合物的食物,於進入身體後,對血糖上升的反應,升糖指數愈高,即反映該食物瞬間提升血糖,葡萄糖就是GI﹣100的食物了。

但係好多朋友都誤解,低GI就代表健康,這是大錯特錯架,因為食物當中的其他成份,例如脂肪則會令升糖指數下降,所以有很多高脂肪食物的GI都是低/中GI食物,問題的答案其實都好清𥇦架,因為蛋糕有牛油、黑朱古力就一定有油啦、即食麵就唔駛講,所以答案咪麥包囉!不過唔代表麥包唔好架,佢嘅GI就比白麵包低啦!

其實你可以當GI係另一個反映食物某一種特質的數字,我哋平日所講的低脂高纖飲食習慣仍然是最重要的,千奇咪以為即食麵是中GI食物(GI=55)就係好呀過(GI=70)的麥包呀!

另外都提下大家,食物的成熟程度同煮食時間長短都影響GI,愈熟GI愈高,愈稔GI亦愈高!
講住咁多看,怕大家一次學咁多會消化不良呀:)

1 則留言:

匿名 說...

謝謝您黃小姐!!!現在明白啦!您真會想到我們這些沒有面書的朋友。希望有機會可以見到您。