營養師黃凱詩的生活點滴

2011年4月18日星期一

一菇兩味

好多朋友都覺得自己煮嘢食好麻煩,但我有時覺得成日出街食諗食咩仲煩,左諗右諗,最終咪又係去平日去開果間,午飯時間仲煩,又要趕又要迫,仲要無咩揀,得ABC餐,悶鬼死囉!

所以有時候自己準備食物都有D樂趣架!不過我都係懶果隻,所以一次煮兩餐就唔駛煩,咁我今次煮咩呢?
這就是材料: 有無覺得個配搭好奇怪呢?又好似煮西餐,但又好似煮中餐咁!唔講俾大家聽住,切好個番茄先,個番茄我習慣會厚切,感覺好D嘛!好似啖啖肉咁! 見倒塊豬扒係咪有D擔心唔知點煮呢?因為普遍尼講,煎豬扒要用好多油先煎倒,但我教你一個方法,切豬扒條咪得囉! 因為咁大塊豬扒又要煎得佢熟都要用幾長時間同勁多油架!細細條有兩個好處,快D煮熟啦!仲有可以偏自己的肚皮,感覺上好似食多咗,食物與人之間都係互相呃吓呃吓啫,煎俾大家睇吓... 用咗半茶匙油都無呀! 當然要醃啦! 如果唔係邊有味,我用咗豉油同胡椒粉,跟住先煎!

差唔多8成熟,就落阿菇喇! 加佢嘅原因,都你因為佢大件有抵食,咁就可以放滿個包囉!而且由於菇有好多水,一邊煮就好似有D汁咁,睇唔睇到呢?



跟住就將佢放入個袋,再加D番茄酸酸地,食嘅時候再加黑胡椒就OK哂!


點解係一菇兩味,因為當晚我再用豬肉條同菇煮個烏冬,咁又有一餐囉! 仲有呀!三文治真係唔只夾蛋同火腿架!花D心思就得啦!這個荷包菇真係唔錯。

1 則留言:

匿名 說...

Thanks for the good suggestion, "詩菇"!
WS