營養師黃凱詩的生活點滴

2011年5月4日星期三

零食

星期二個專欄,唔知大家有無睇呢?畢竟因假期關係,改於星期二刊,怕大家拿不到am730,你知啦...am 太好睇~

未睇的話,click下面條Link重溫啦!

http://www.am730.com.hk/article.php?article=54644

其實寫這份稿,背後是有莫大的原因,好多從前太過愛吃零食的朋友,一開始減肥都會同我講,佢可以一D零食都唔食,仲話連我安排的下午茶都話可以少食,講真,如果你只係需要減約20磅,咁短時間你緊係可以堅持啦!但係若果要減50磅的話,都唔可以完全戒哂,口痕都要止痕啦!所以,若不太影響進度的話,你想食,就同營養師講,計好數咪OK囉!但當然,唔係狂食啦!

所以,我哋先決定攪個200卡甜品班,幫大家止痕,為咗好食,那堆甜品,一樣有全脂的東西,一樣有真糖,只是份量是減少了的,又用了代替品,仲要有專業甜品大師設計食譜,咁先好食嘛!

雖然我唔愛甜品,但來到巴黎,沒理由不試這個Macarons,佢樣子太美了,而且試了一口,這家的不算太甜,比香港那家好得多,所以買了幾個,離開前也買給黃媽媽做Mother's Day 禮物先!

星期日媽媽節,唔好忘記呀!

沒有留言: