營養師黃凱詩的生活點滴

2011年10月24日星期一

食物的卡路里

咁就一年了,去年7月,香港嘅預先包裝食物均需加有營養標籤,對你來說,是好是壞呢?



好壞參半吧! 因為有的話,我們可以更了解自己放了什麼入肚子,但是又有多少人真懂得看呢?不過咁,什麼事情也要時間吸收吧!


其實喺好多國家,營養標籤已實施了好一段日子,好似日本咁,兩星期前去日本嘅時候,仲俾我發現有d新鮮食物,都有卡路里資料俾大家參考,咁都唔錯架,因為好似果汁咁,好多人都以為健康就飲好多,就忽略咗果汁係超濃縮高糖飲品,如果寫清楚卡路里,都叫有少少提示作用吖!




不過post這張相出來,另一個目的都想介紹這種汁汁俾大家試,真係好好味,睇圖畫就知有什麼組合啦! 佢加有奶的,好適合怕奶的味道嘅朋友。我每次去東京,都會飲架,因為旅行期間成日食唔到生果嘛!


但我覺得最犀利係,連蛋糕都寫清楚卡路里,唔知會唔會影響好甜品嘅大家呢!


2 則留言:

Mrs. Cook 說...

我都覺得寫埋卡路里係好主意,方便揀d低卡食物;但我諗香港有好多小型食肆做唔到,廚師都未必識計><

匿名 說...

你好呀!我係你個blog既間歇性讀者, hehe
近日比我發現智能手機有個apps係幫你計每日既卡路里,食物種類都幾多,連點心都有,又可以入埋運動消耗左既卡路里,咁就可以輕鬆地知道自己當日食左幾多卡路里呢~~
(個apps名"MyFitnessPal")