營養師黃凱詩的生活點滴

2012年1月25日星期三

過肥年

我相信,以上這個配搭,都係所有香港人這幾天的應節早餐。左邊是我一年只會吃一次的步步高陞年糕,右面是一連四季都是我摯愛的蘿蔔糕。早兩年,我都會自家製的,今年新年前太忙了,抽不了時間自家製,唯有拜託各大食店的大廚了...但是那就出事了(哈哈!請留意1月30日之am730專欄看下回分解)

所以,這幾天都是一杯咖啡,然後就是糕糕糕及糕。

今天,我還攪攪新意思,用春卷皮包著年糕去煎,是很好別很特別的,那口感就是外脆內軟,一流,這樣吃還有一個好處,感覺沒那麼甜,最適合我這些不太愛甜的人。但聽清楚喎,是感覺無咁甜,但唔係唔甜。不過老老實實,這8年來我都是吃這個華麗園年糕的,由$70一個食到現在的$90,我真係覺得佢用少咗糖架,都好吖!迎合潮流有進步。

今個年初一,我同細妹仲親自下廚煮新春大餐俾爸媽食,不過由於年初一的街市只是有限選擇,好快手之下,就買了很簡單的菜式,知唔知我煮咩呢?

好玩下找不同的遊戲先,你一定會見到鮑魚啦!新年都要有D意頭菜的,包羅萬有嘛!仲有咩?幾件燒肉囉!這兩種不用煮呢!減輕廚房唔少壓力架。
雖然已經係年初三,都要同營養師手記的番薯們拜個年。搵大細毛出嚟先!佢好緊張架,睇下佢隻耳仔就知啦!貓咪隻耳仔表達咗好多嘢架,睇下萬寧貓就知啦!

佢哋咁乖,我肯定佢哋一定會幫我搵高山雪蓮啫!好啦!就祝大家早日尋找到可以幫自己搵高山雪蓮嘅人、貓或者狗仔啦!不過咁,我肯定每一個人身邊一定有兩個人一早就願意幫你哋搵高山雪蓮呢!祝天下間的父母親都身體健康。

4 則留言:

匿名 說...

Dear Cynthia,
祝龍年進步,新書大賣,生意興隆,身體健康,青春美麗,粉絲倍增,聲名大噪;
兩隻寶貝貓咪愈大愈可愛,健康活潑;
家人融洽,老少平安!
All the best from WS

Cynthia Wong(黃凱詩) 說...

Dear Wendy,
Thanks for your greetings. Miss u much. BTW, how come you can type Chinese characters?! Hehe!

CC

匿名 說...

Hi dear,
Don't you know that there's 手寫板? It's really a great tool for me. Hahahahaha.............

WS

匿名 說...

你好!想問如果我早、午餐都吃正常(不是大魚大肉),而晚餐只吃麥皮,可以有效減磅嗎?