營養師黃凱詩的生活點滴

2012年2月3日星期五

2012渣打馬拉松活動花絮

仲有兩日就係一年一度的馬拉松大日子,我相信各位跑手都準備好啦! 不如咁,俾D小提示大家之餘,都同大家分享吓一個在新年假期前參加過的活動,活動主題,當然同馬拉杓有關啦~

這項活動係一個小小廚師的比賽,比賽主題係想小朋友設計同烹煮給跑手的營養食物,這班未來的主人翁真係好犀利,除咗好清楚跑手的營養需要外,仲好有創意。

特別是這兩位小朋友,比賽過程中,各位評判都會去睇下佢哋的製作過程,我當然會偷睇佢哋用幾多油啦!因為如果太肥令跑手增咗磅,係會影響表現的。而這兩位小朋友嘅作品,除咗創意十足外,份營養餐真係好營養的,因為大家都知道對跑手而言,碳水化合物的需求是很大的,所以他們需了薯仔。



這個就是他們的作品,在介紹過程中,他們更提到薯仔中的鉀質有助身體的水份平衡,另外,薯仔中加有雞蛋及芝士,都係用來幫跑手復原,畢竟跑步後也要修復肌肉組織呢!而且他們是用烤焗方法來製作,這樣就能減少油份便用。


點解D評判咁唔專心?! 知唔知我哋傾咩傾得咁開心呢?大家應該知道鄭欣宜嘅男朋友是馬拉松好手,佢同我一齊研究緊應該煮咩俾男朋友食啫~


做得評判當然要試食啦~不過好似食得唔係好專心喎~



俾多個專心樣大家睇下喇!其實都好困難架,因為佢哋都做足功課,不過咁,當日我俾分時都有一個標準,就你睇下份餐有無注重水份補充,因為好多人以為只要留意比賽前中後的水份補充就足夠,但係比賽前那星期的水份攝取都重要架!所以這都是的給分的部分,距離馬拉松仲有兩日,都記住多喝水,多吃蔬果都係另一個補水的方法。



放在我們前面的那份餐,就是中學組的得獎學校,睇吓!那杯果汁雜飲好正架!

活動完滿結束,來一個大合照啦!


仲有當日的4位評判。當然還要感謝大會之邀請,那天,過了一個很開心的下午。


跑手們記住,馬拉松之前的晚上早點睡,比賽前2-3小時就要補充水份,最緊要唔好飲含咖啡因的東西,而且唔好食D古靈精怪食物,平日自己慣常吃的就可以,例如一份三文治+1個水果等。


比賽過程當然要飲水啦! 對於10K的跑手,比賽後就飲2-3杯水就可以了。祝大家順利完成賽事但緊記量力而為。

4 則留言:

匿名 說...

有啲緊張添,因為完全冇"温過書",只係同跑步機短暫談過情咋。
已經飲多咗水,相對去多咗廁所
唯有抱住參與及感染氣氛的心情,但絶對不是hea跑及不會與其他選手較量︿︿

匿名 說...

薯仔係最愛...加加雞蛋及芝士真係創意十足...等跑完後當晚試下先...^^

匿名 說...

CC , 我沒有hea 跑,<1hr23mins 完成10k ^^

匿名 說...

Glad to see you yesterday at your book launch party. You look so cool and smart. Love all your books and articles. Please carry on and will continue to support.
YT Yeung