營養師黃凱詩的生活點滴

2012年7月16日星期一

元祖雞湯麵工房

看過今天的專欄,就帶大家到這個即食麵工作坊,由我黃詩詩帶隊,希望看過後,大家一睇難忘。準備好就開始~
材料如下:有麵粉,水及最重要的油,如果唔係,個一丁麵就無咁好食啦!


然後,當然要混合D材料啦!成手都係油!!


我果日,就係同好多日本小朋友一齊玩,覺得自己年輕了20年。


我這個咁可愛嘅Look相信大家一定無見過,俾大家笑下喇!但這張相是想告訴大家,麵粉做成麵糰後,就要擀開。


再開入這個做麵的機器了。


工作人員會不停調校個擀平的力度,重覆又重覆咁,但原來擀平幾多次同力量多少是秘密,因為這樣會影響麵質及口感的。 好似一匹布咁長的麵。


跟住就切麵了。然後,麵會拿去先蒸熟。


唔係啩!蒸完又加油,仲要每一條麵都被沾滿油,很香的,是麻油。


大功告成!到最恐怖的一部份,就是炸麵了。


熱油中的即食麵就是這樣子。


炸完了。 朋友東尼就在這時候,走開了。


這位哥哥好小心咁將個麵放好。


圖中的即食麵,就是我黃詩詩出品的。


所以話呢!即食麵這東西,都是敬而遠之,但這個地方,真係好值得去參觀下,是一個不錯的體驗。


離開前,當然要同這隻小雞影張相留念啦!


這個日清杯麵博物館不難去的,就在鄰近東京的橫濱,距離新宿大約一小時的電車車程。
這是他們的地址:

http://www.cupnoodles-museum.jp/guide/01.html

如果想好似我咁親手做即食麵,是需要預約的。Click入去睇啦!暑假期間就早少少預約,因為好多日本家庭都喜歡帶小朋友去玩架!

仲有,最好找一個懂日文的朋友幫你book,因為中文及英文網頁也是不能預約做麵的。

http://www.cupnoodles-museum.jp/attraction/06.html

沒有留言: