營養師黃凱詩的生活點滴

2014年2月10日星期一

交通安全之餐單

績今日10/2之專欄...為咗我自己的性命安全,我今日去清水寺的時候,就買咗個交通安全的御守給Bonnie。(唔明就睇10/2的am730啦!)

當然,為了令佢明白到減肥係唔可以唔食早餐。我就編咗個1500卡路里的新年症後群的餐單俾佢。希望佢可以瘦多幾磅,俾大家參考下。

早餐:1份奶類+3份五穀+1份肉+1份脂肪
午餐:3份五穀+2份肉+1份菜+1份生果+1份脂肪
晚餐:3份五穀+2份肉+1份菜+1份生果+1份脂肪

如果早餐同晚餐在家吃,中午外膳,就好似下面咁食。

早餐:2片大片包+1片火腿+1片低脂芝士+1茶匙植物牛油
午餐:1碗鮮牛肉湯米粉+1碟菜芯+1個奇異果
晚餐:1碗飯+6隻鮮蝦+2隻蛋﹣做蝦仁炒蛋+清炒西蘭花1個+1個蘋果

俾大家參考下啦!但Bonnie係130磅,5尺4吋而健康正常的女士,要記住餐單其實要度身訂造架,如果唔係肥咗就大鑊啦!希望大家喜歡今天的文章,下星期再見。

4 則留言:

hamsterbbhk 說...

想問吓如果跟哩個餐單食,每日急步行25分鐘左右,大概一個月應該減到多少磅?thanks

匿名 說...

如係shift(返幾日早,又會返overnight!)禁如何就番幾時進食?

旅行社 說...

謝謝你提供的方案喔~~
會試試看的xD

旅遊 說...

感覺不錯~