營養師黃凱詩的生活點滴

2014年7月9日星期三

30分鐘的方便餐

 人有時候,難免有情緒,但最重要係,你有無方法令那種情緒快快離開你,這是更重要的。

今日,那種情緒又找上門,我為咗離開佢,決定放工之後,做D自己喜歡做的事,於是想起做一個白汁蘑菇意粉,因為佢係我的摯愛。

但由於我減緊肥,要做白汁,就只好去找那罐低脂的蘑菇湯,點知行咗兩間超市,去咗CCSupper,都無,我心諗...唔通個天都唔鍾意我。

好彩,我永遠都有種不服輸的心理,我拿起你哋眼前見倒嘅普通版,睇下佢個標籤,竟然俾我發現,佢嘅脂肪同熱量都好合格,哈!原來希望真係在人間。就係咁樣,我就帶咗佢返屋企。


睇下個標籤!120 ML 有60卡,當中有10克碳水化合物,但我如想食多D意粉,就要食少D汁,所以我最後用咗80克,即是1/2份五穀的汁來做意粉。不過記住,都有脂肪,所以煮意粉時,就唔好再落油喇!

而意粉呢?我就用咗53克,即是換算了2.5份五穀,加上白汁,剛好是餐單的3份五穀。


 今天太累又太懶了,買了蘑菇及煙火腿,加起來是兩份肉類同一份菜。


切好咗,份量都唔少架!


最快方法,一邊煮意粉,另一個鑊炒下蘑菇同火腿,剛好8分鐘,意粉稔後,放落鑊,再加白汁煮一陣,加D黑胡椒就可以。



都話好簡單啦!不過記住,點解我只用80ML 白汁,一來都有熱量,二來都幾咸,記住加D水,個汁咪多D囉!


一個簡單的減肥餐單,咁就完成了,係咪好簡單呢!食完即刻開心哂~

3 則留言:

匿名 說...

曾在誠品見過妳,已很瘦了。

繁花似錦 說...

加油呀! 看了你的書,覺得很有用,很貼合香港人的日常生活和飲食,謝謝你呀!

匿名 說...

煙火腿會脂肪太多嗎?
如改用雞胸肉會好一點嗎?
THX