營養師黃凱詩的生活點滴

2009年4月20日星期一

一個人住的簡便營養餐

放咗工,又肚餓,食咩好呢?通常我習慣星期日買定多d材料,放工返屋企就可以下廚,既健康又方便。

朋友成日話,煮飯好鬼煩,其實只要你做足準備,安排時間,就可以有美味嘅一餐了。睇下我個放工後時序就知。

通常,9時多回到家,一返屋企,兩隻大小毛聽倒開門聲,例必係門口歡迎我,跟住放低個袋,換上便服,就第一時間衝入廚房,準備晚餐,一打開廚房門,為食嘅小貓milo就箭步飛入廚房,睇下有無嘢食,但通常佢都係失望而回。要準備晚餐,首先,當然是洗米煮飯,按著rapid rice cook 的鍵,按著就是將豬肉切碎再用糖、豉油、胡椒粉醃好,由於時間關係,再將預先浸好的冬菇切片,有時鐘意食菜飯,就切定d白菜仔囉。當所有嘢切好之際,d飯應該收咗d水,打開電飯煲,放d材料入去,等佢再煮。

這個時候,就去洗白白,可省點時間,沖完涼後,一煲香噴噴嘅蒸飯就完成,再將我秘製的蔥花及指天椒豉油用來調味,超正。整個過程30分鐘內完成,都好方便。
黑椒烤魚柳伴糙米飯

除咗這味肉碎香菇菜飯外,有時我會用下圖的烤爐煮肉,再配以糙米飯,都唔錯架!這個爐,可以將肉類中的部份脂肪趕走,而且又有香口的感覺,我最鐘意用來煮魚柳同雞,煮魚只需用黑胡椒調味,雞就用我枝百搭多用途調味料,無鹽,好健康。

時間多少少,就用飯煲煮冬瓜粒湯飯,準備好所有材料,全部一齊放入飯煲,加多d水,按長少少時間的煮粥仔程式,就有湯飯食,材料如下:


飯煲冬瓜粒湯飯


材料:
2/3杯米
1 1/2碗切粒冬瓜
1/2碗香菇及草菇
3兩肉粒
少許夜香花
少許薑

有時濕濕熱熱的天氣,無咩胃口,我就鍾意煮番茄豆腐肉片湯飯,酸溜溜的,都唔錯呀!

飯煲番茄豆腐肉片/魚片湯飯

材料:
2/3杯米
番茄1個 (小件)
豆腐1磚 (切粒)
肉片2兩/鯇魚片
少許薑、鹽及胡椒粉

好簡單啫,今晚就買定d材料試下啦!

5 則留言:

匿名 說...

請問你個RICE COOKER 是什麼牌子?
我個壞了.

匿名 說...

由於冇烤爐, 請問如果我將三文冶機當烤爐用來焗魚柳,得唔得呢?

Cynthia Wong 說...

其實大部份西施電飯煲都可以...

Cynthia Wong 說...

三文治機?真係唔知得唔得,但煮熟應該沒問題,但由於設計上,不是斜面,脂肪難以流走呀!

匿名 說...

咁你咪十點幾先食完飯?唔係瞓之前三個鐘唔可以食野?