營養師黃凱詩的生活點滴

2009年6月26日星期五

又一碟...


放工已經係9點幾,有時太疲累,霎時間真係諗唔到食咩?

D戰友成日話我尖沙咀office附近有好多人氣食店,但係放工時又想唔起。原來有譚仔啦、和越..牛肉粉,仲有我間日式飯堂,板仔壽司。

諗諗下發現好似唔記得幫個心臟補充d奧米加3,於是我昨夜就入咗板仔壽司,睇下我胃口幾好...

相信大家都知道,為咗個心臟好,應該定時定候(每星期每少兩餐)食d魚,尢其是深海魚,最常見是三文魚,好多研究都指出佢可以減低三酸甘油脂同減低血液凝固,所以對預防心血管病舉足輕重。

但係大家一定要留意,多選不代表要大量食,因為份量過多,令脂肪增多,到時肥咗,都係影響健康,仲要記得去皮,可以減低脂肪。

另外,含有豐富甲型亞麻油酸(alpha-linolenic acid)的食物,例如大豆製品、芥花籽油、合桃及亞麻籽,可在體內轉化成EPA及DHA(奧米加3的成員),所以大家可以留意,但都係果句─多吃傷肚皮呀!

水浸三文魚的新成員,John west 外的好選擇

6 則留言:

Dora Choi Ha 說...

我今日又過咗去銅鑼灣食晏呀,間日式食店叫做"麵屋一平安", 妳有冇試過呀? 好想外賣粒雪米糍孝敬妳,不過驚未入妳office門口已經比金美小姐溶咗, 所以入咗我個肚喇..........

匿名 說...

你點咗什麼菜款,可給我們參考.

匿名 說...

你都幾鐘意食日本野!唔知有無機會係板仔壽司撞倒你呢?

匿名 說...

如果在板仔壽司見到你,一定會食多兩碟,吾止應該係多四碟,老世就開心,我脂肪就遽增.

わたし山今小姐 です 說...

cynthia, 咁你食左d咩啊?我都想試下板長壽司呢!^^
阿yu

Cynthia Wong 說...

如果沒有記錯,那天吃過2x三文魚、吞拿魚、最愛的帆立貝、板前蝦!