營養師黃凱詩的生活點滴

2009年7月8日星期三

軟綿綿的...糙米

實不相瞞,起初改食糙米時,都幾抗拒,不竟由細到大,碗飯都是白雪雪的,入口應有軟綿綿的感覺,但食糙米的質感,完全兩樣。後來我千揀萬揀,俾我搵到這個牌子,佢真係唔錯,比較容易接受,所以既然有讀者問我食邊個牌子,就話俾大家聽啦!我係360買,或者Marketplace等...
不忘提提大家,若洗米時候,發現d米甩色,只是因為水溶性的花青素(anthocyanins)作怪,它是抗氧化營養素,可保護血管,這是糙米高纖、礦物質豐富的另一好處。

6 則留言:

匿名 說...

好喜歡你介紹新產品同係邊處買最緊要. 可唔可以post埋你係am730既簡短版文章, 有時拿唔到.

匿名 說...

又係貴野黎噃~~

匿名 說...

好緊張呀!明晚就可以找你簽名:>

匿名 說...

減肥的真難過, 點算?

Cynthia Wong 說...

要同自己講,減磅是一個時間的經歷,成功過後得到的喜悅,會令你又興奮又難忘,努力啦!

匿名 說...

Agree! This is my personal experience. Being one of Cynthia's successful client (claimed by myself??), I'm ready to share my joy and pride with others.