營養師黃凱詩的生活點滴

2009年7月22日星期三

撈烏冬


公司本減肥天書,正進行史無前例的大改革,所以成間公司,都滿佈食物,我哋每一日就同D食物磅重,再Check下佢哋D熱量,所以無意之中,我哋發現咗一種快捷的午餐選擇,好好食傢。

睇下這盒烏冬先,原先覺得白雪雪,一D都唔吸引,但係再加吞拿魚、調味料豉油同辣椒油之後,再左撈右撈,簡直滋味無窮,但最重要係方便嘛!仲可以減到D磅,而且亦好適合D炎熱天氣,一舉幾得。

講下個製作方法先,材料有烏冬1個(3份五穀)、吞拿魚70克(小罐)、辣椒油1茶匙、豉油1茶匙,當然之後要食番個菜先叫均衡啦!

第一步,開咗個烏冬之後,放入食物盒,加水放入微波爐叮1.5分鐘,之後將D水流走,放入吞拿魚及調味料,再不停地左撈右撈,就可以喇!

5 則留言:

匿名 說...

好似好好味!明天一試!

匿名 說...

一路都以為一個烏東係2份五穀,原來係3份嫁?!
唔該要幫本手冊改一改啦~

匿名 說...

唔食辣, 可以點整健康 d 呀 ??

匿名 說...

我也是不受吃辣的, 可以改什麼調味料呢 ??

Cynthia Wong 說...

其實你可以試下加salt free multipurpose seasoning都可以!