營養師黃凱詩的生活點滴

2009年8月11日星期二

遲到好過無到


除咗保育問題,仲想講吓老本行,營養...

其實係好多方面,香港都慢幾拍...想講嘅當然係對營養飲食嘅觸覺啦!

唔知大家有無發覺,想健康D,買健康D嘅食物,有時都幾困難,例如想買D減肥都食得嘅乳酪,都唔知幾困難,淨係得兩個牌子,係新加玻就俾我發現有家庭裝囉,抵好多。另外,仲有低脂無糖同原味,唔知某年某月會唔會係香港見到佢呢?

想提下大家,買乳酪嘅時候,唔好淨係睇到有個『輕盈』『低...』『X營』就以為好健康,一定要睇下成份中有無糖,仲要低脂,如果唔係食一盒乳酪同時食多4茶匙半糖就唔抵啦!

好彩下年D食物有營養標籤啫,如果唔係就仲遲。
死喇!掛住寫Blog,編輯打到尼催稿...唔講喇,俾人通緝要自首喇!

7 則留言:

匿名 說...

真係乖喇,一次過update咁多嘢比我哋睇. 算妳喇,唔"炸"妳個blog!

匿名 說...

真係掛死人咩!今日好滿足!謝!

匿名 說...

話時話,起初知道自己喜歡的乳酪都有4茶匙糖都嚇了,我朝朝咖啡唔落糖,諗住健康d,點知就入咗陷阱!

anna 說...
此留言已被作者移除。
匿名 說...

好開心, 又見到你寫嘢, 精神食糧回來了, 胃口空虛, 心靈滿足, 多謝!!!!!!!!!

匿名 說...

唔知點解,無你寫嘢的日子很難過,或者你的一字一句,令人會心微笑後,人也輕鬆了,我相信很多人喜歡你的心靈雞湯!

匿名 說...

綠色個隻, 百佳都有得買架~~唔駛去SGP~