營養師黃凱詩的生活點滴

2009年10月30日星期五

遍地南瓜


東京街頭周圍都係南瓜
去完日本充電之後,我決定要慢慢學懂係適當時候休息同hea,希望可以成功...最少可以維持1個月咁多啦!
hea完之後,第一個感覺係...暢快,暢快通常用來形容d咩呢??唔好諗衰嘢!我係講緊今日寫稿的時候嘅感覺,所以想第一時間同大家分享。噚日,唔知大家有無時間望下個天呢!我就係office望咗個天一陣,藍色天空,好靘,不過多咗d高樓大廈啫!
今日係公司食午餐果陣,竟然一邊睇八卦雜誌,平日我一定把握每一分鐘做嘢! 哈哈@@今日又成功咗一步,無辦法啦!離開咗成個禮拜,要update吓自己,如果唔係好容易同d戰友無話題點算!
點知俾我一邊揭,睇到一個護膚品廣告,個廣告話因為乾燥要保濕,所以品牌產品加入了脂肪酸、維他命A、維他命E,都講得好正確全部都係防止乾燥嘅營養素,弊就弊在哩D營養素要食落肚呢?! 所以想保濕,倒不如應下節,用1茶匙油煮個南瓜海鮮炒飯,再加1茶匙芝麻,仲保濕啦!不過最緊要就飲多D水啦!

3 則留言:

匿名 說...

咦....上年南瓜節妳都有介紹佢嘅好處喎, 所以我而家當佢係寶, 我身痕嘅日子都係靠佢架! :)

匿名 說...

原來南瓜咁有用架...
等我再去食南瓜布甸先~

匿名 說...

吓!原來你個電台節目都咁好笑,等我錄起佢先!