營養師黃凱詩的生活點滴

2009年10月30日星期五

講座是免費的...但健康卻要自己爭取


你估下我剛才去咗邊,睇下張相,咁浪漫...燈黃色的街燈,隱隱約約,見唔見到有個鬼影呢?

開估喇! 再睇下第二張相,見我咁嘅裝扮,唔駛講都知去完跑步啦!剛才一落樓,係大堂撞到D鄰居,佢哋就話:黃小姐,咁Fit仲跑步??其實次次見倒鄰居呀...看更伯伯呀都係哩句開場白,但係如果唔係經常做運動,點可以成日食咁多嘢又咁fit,主要原因係要保持健康嘅生活習慣,運動當然係重要一步啦!

有d戰友會話運動好辛苦,老實講辛唔辛苦睇下你點衡量,我從來無講過減磅同運動係唔辛苦,但係這種辛苦只係短暫嘅,有朋友曾經同我講,你要現在短時間的辛苦定係將來的痛苦呢?我會選擇前者。

我主講嘅講座,轉眼間已是242場,曾經有好多朋友同我講,唔好開咁多啦!老實講我亦講咗好多次,係辛苦但值得,如果參加的朋友聽到你講嘅其中一句,即時令佢醒覺健康飲食的可貴,我已經好開心,我經常都會話,雖然講座係免費嘅,但如果你聽完後唔改變自己嘅習慣,健康唔會自己飛埋尼架!健康係要自己爭取的,願每位網友早日明白這個道理。

有時間就聽下講座啦...一次聽完我打動唔倒你要坐言起行不打緊,你可以聽第二三四次,只要你願意,總不希望改得太遲啦!當然如果你唔驚我個講座會悶親你的話!

6/11 (五) 銅鑼灣禮頓道第一商業大廈601室
10/11(二)佐敦柯士甸道童軍中心1030室

打電話28910920俾我隻右手金美留位啦!

10 則留言:

匿名 說...

有d覺得你簡直係一個superwoman!文章越來越有味道:d

匿名 說...

原來你都有個咁正既海皮跑步既.....

d相果然好 0 2 feel~

匿名 說...

你講得好啱~
健康是要自已爭取的~

不過你放心,我相信很多人都會被的的魅力吸引,
我都係聽左你一次講座,
就去左你公司做戰友了~
(不過就冇綠做你的戰友...)

而且你又寫blog,
又在電台做節目,
又出書....
一定很多人被你感染到!!
你睇你咁忙就知啦~

雖然已完成減磅一段時間,
郤開始懶...
我想又係時候聽你講,
提醒自己爭取健康,
多做運動呢~
一起加油吧!

tomato

匿名 說...

我都好同意tomato的講法,人係需要有人提醒嘅!多謝你!仲有呀!你個講座又點會悶親人呢!你真係傻,我反而覺得個講座會令人重新考慮下決心去減磅添!或者是你的魅力所在,星級營養師,這個稱呼,你絕對勝任!努力!

匿名 說...

哈哈!大忙人都做運動,我都要照做,大家一齊努力啦!

匿名 說...

其實好想知你一日D時間點分配,等我可以學習下!

匿名 說...

你真係愈來愈勝任大作家,期待你週一的文章!

匿名 說...

想問下跑步唔會腳粗嗎?我很擔心!另外沒想過你都有時間做運動,我即刻反思過,都係要重拾運動!

匿名 說...

點解你1日好似有48個鐘頭咁0既?!

匿名 說...

我上個月聽完妳講座, 妳真係好得意, 跟住睇埋妳d書同睇緊妳呢個blog, 而家睇到2009年10月, 當然入埋妳公司join埋, 不過我十月先開始(我唔係第一次參加營養中心, 希望今次係最後一次, 以後學識唔髮再參加)~~

但聽完妳講座, 真係有d啟發, 減肥係短期放棄自己鍾意既野, 同妳呢篇講既寧可每日辛苦d, 以後有健康既身體~~我會keep住睇妳個blog, 睇妳成長, 加油, 可愛既營養c~~