營養師黃凱詩的生活點滴

2010年1月25日星期一

你今日睇咗未?

我唔係只想問有無睇我個專欄,其實係想話俾大家知am730已經有iPhone Apps喇! 快D去Apps Store 免費下載啦! 各位iPhone迷以後就可以用個iPhone睇一份咁精彩、咁用心辦報嘅報紙喇!

10 則留言:

rachel 說...

黃凱詩小姐,

不好意思!我在AM730中看到一篇是:小麥麩皮 粟米 連蘋果皮 非水溶性纖維..的報導,
本人不知道 小麥麩皮在那裡可買到? 請告訴我, 謝謝!!

RACHEL

MY EMAIL IS :
joysgal01@hotmail.com

THX!!!

Cynthia (黃凱詩) 說...

Dear Rachel,
小麥麩皮,英文名Wheat bran,可購買加樂氏的All Bran,纖維非常高,但唯一需注意它的味道不太好吃,但對排便的效果頗佳,希望幫倒你啦!
Cynthia

匿名 說...

黃凱詩小姐

本人亦是看到這篇"小麥麩皮 粟米 連蘋果皮 非水溶性纖維..的報導",同樣不知在哪裡可以購買得到?煩請告訴我,謝謝!!!

shirley

my email:
shirleykl2001@yahoo.com.hk
thanks you^^

匿名 說...

Hi Cynthia,
請問 "wheat" 和 "bran" 有分別嗎?還是同一樣嘢? thanks!因我食開All bran,效果不錯,但轉食某牌子的無糖"soy+wheat"後返而有腹漲問題,很不舒服:(

Cynthia (黃凱詩) 說...

Bran的中文解說是穀物的外皮,例如Oat Bran是燕麥的外殼,而wheat bran則是小麥的外殼了,任何穀物的外殼,含高非水溶性纖維素,而小麥外殼即小麥麩皮的含量是最高的,All bran是產品名,成份主要是wheat bran!

匿名 說...

明白哂:)

rachel 說...

Dear Cynthia

謝謝你的回覆!!=)

還有,我想問..
我買的食物,如果成份裡面有鈉質,
請問鈉質是什麼?對人體有害嗎?
THX!!

RACHEL =)

匿名 說...

我試咗喇!食完之後不足一小時便去得超暢快,真係勁爆,唔該哂!

匿名 說...

戰友一號代答: 鈉質= 鹽. 美國心臟協會建議:每日宜攝取<2400毫克鈉質(約1茶匙食鹽)

匿名 說...

Hi Cynthia

請問All Bran的食法是如何呢?(因我未食過,但會有食即沖麥皮,兩者可否一時間一齊沖呢?而份量又怎樣呢?)thanks!!!