營養師黃凱詩的生活點滴

2010年4月25日星期日

豈有此理!!!

激鬼死人!

其實我有時見倒這些宣傳品都會好嬲! 成日同人講可以依賴某種食物去減肥,攪到普羅大眾就以後只要食吓佢,咩人都可以減到磅!係就係會輕,但只係水同肌肉呢!間中一兩日食少d當然無問題啦,但係廣告成日話要keep住兩星期,如果大件d嘅朋友或者男孩子跟住食,隨時都會頭暈眼花。

再同大家深入研究下啦! 佢叫人一日兩餐食粟米片+脫脂奶+生果1份,計下數先,1份生果45kcal+45克粟米片約150kcal+1杯脫脂奶80kcal,即是一餐275kcal,跟住叫人另一餐照常食,你估你會點食?

第一種人,食完兩餐咁悶咁餓,晚餐仲唔有咁大食咁大咩,好!食個干炒牛河,1300kcal,食完咸再食甜,1碗芝麻糊400kcal,咁一日就係2200kcal,唔好笑呀!!好多朋友都係咁,於是乎,愈減愈肥! 鬼咩,你會成日覺得早午兩餐好辛苦,晚上咪獎勵自己囉!

第二種人,已走火入魔的,人哋話其中兩餐用粟米片,兩星期瘦4磅,佢覺得太少,於是就三餐都用粟米片代正餐,於是275x3=825kcal,我話你知,實輕,但係可能有生命危險囉,如果你而家180磅或男性就仲危,而家唔係食一日半日,係兩星期呀!好彩俾你執番條命,但係這樣極速瘦,俾10萬個信心你,你一定肥返!鬼咩,主要瘦肌肉減水,好快回吐!最重要係新陳代謝都減低埋,之後手尾好長架,我見過很多胡亂減磅的戰友,肥返之後,很難減的!

真正的永久瘦身,係唔鼓勵你依賴某種食物,仲有熱量絕不能長期過低,當然要有運動啦!但係最重要係你嘅飲食態度有否改善,所以營養師通常都好鬼長氣,無辦法啦,要改善一個人的習慣非
一朝一夕的事嘛!

嗱!講多一次,唔好亂咁減肥,唔好經常吃過少食物,仲有飲食係要多元化同均衡,即唔可以依賴任何一種食物呀!係咪呢?都話我長氣架啦!

10 則留言:

匿名 說...

多謝你啲提點.......!

匿名 說...

講得好好,好多人以為唔食野可以瘦,有唔運動

Ching Yu 說...

越來越支持您,是因為您真的有用〝心〞去做這份工。
您長氣的不斷向我們告誡提點,都祇是想我們在減肥路上收到效果,相信所有網友都會感受得到。 亦因為您有這份工作熱誠,大家都會越來越支持您的。

我們一起努力吧!

匿名 說...

CC, 好欣賞你的真心和熱誠!比十個讚妳。

匿名 說...

但係告白裡的那位女士又真係好fit喎 !
噤大間食品公司, 唔會好似賣樓盤噤,欺騙我哋掛 ?

匿名 說...

哈!你今日好靚女呀!見倒你拍攝好興奮呀!旅行開心D啦!做重要係好好抖下!

匿名 說...

妳今日咁忙唔得閒見我, 等妳回鄉探親後再約我喇! :)

匿名 說...

We are proud of you!Natile

匿名 說...

你係長氣, 呢 D 咪就係專業囉, 多謝你的堅持, 所以我地咪得益囉, 又可以瘦, 又會健康~ ^.^
謝謝妳!

匿名 說...

你既日記好好睇呀!!

我有興趣讀營養學,你有介紹嗎?
太多唔同既學院課程,都唔知邊間好…><