營養師黃凱詩的生活點滴

2010年7月6日星期二

戴眼識餅

多咗個營養標籤,對大家來說,是更方便或是更頭痛呢?個人認為,有當然更好啦!因為大家可以知道放咗d咩落口嘛!點解個標籤咁緊要,玩完這個遊戲大家就知。

以前,大家在餐與餐之間想充飢,諗住健康d,會揀咩餅,我相信大部份朋友會話,梳打餅囉!味啖啖,好健康吖!

好喇!今日準備咗5款餅俾大家揀,唔知大家從佢嘅營養資料,知唔知佢係咩餅呢?

不過估之前,同大家溫吓書先,仲記唔記得我講過可以點揀健康餅呢? 首先,100克的熱量最好少於430卡啦!跟住脂肪就最好少於14克,糖份低過10克,鈉質呢?少於700毫克啦!好...去相...

1號候選餅仔:

熱量:446卡;脂肪13.2克;糖份0.6克;鈉質633毫克,佢勉強可以過關啦!
佢糖份少,應該係咸餅乾啦!

2號候選餅仔:
熱量:535卡;脂肪:30克;糖份:8克;鈉質:490毫克,脂肪咁多,你係咩餅呀?肥死人咩!?

3號候選餅仔:
熱量:483kcal;脂肪:24.4克;糖份:30克;鈉質:420毫克,嘩!你都過唔倒關啦!又肥又甜...不過咁,無2號仔咁肥囉!
4號候選餅仔:
熱量:521kcal;脂肪:29.2克;糖份27.8克;鈉質:150毫克...你好似同2號仔一樣咁肥啫!不過你就仲比2號仔甜...你應該都係甜餅囉!

5號餅仔:
熱量430kcal;脂肪:11.6克;糖份:3.2克;鈉質:660毫克。你都算最合格喇!


各位朋友,估唔估倒佢哋係咩餅呢?我知道你哋無可能估到,不過...我諗你點都估唔到,2號仔竟然係一盒...梳打餅啫!佢嘅脂肪量,竟然比3號仔嘅朱古力曲奇高,仲要同4號仔嘅藍色曲奇餅一樣咁多脂肪,你話死唔死!

好啦!開估...5號仔係佢...
佢就係1號仔!

好肥嘅梳打餅係邊個,大家去超市睇下啦!佢個盒係藍白色的,所以選梳打餅都要小心格脂肪呀!如果唔係,肥咗都唔知咩事~~



3 則留言:

匿名 說...

thank you for teaching me!

匿名 說...

你好! 我見美極鮮醬油的標籤說:一茶匙美極有2000kcal, 是否真的?

匿名 說...

係咪所有食物都可以咁睇呀??

"100克的熱量最好少於430卡啦!跟住脂肪就最好少於14克,糖份低過10克,鈉質呢?少於700毫克啦!"