營養師黃凱詩的生活點滴

2010年8月2日星期一

黃詩詩料理秘笈(一)

連續30多小時高燒不退,香港熱爆了。炎炎夏日,胃口真是差勁,但又不能不吃,唯有做些酸溜溜又消暑的美點,既健康又開胃,今天,就動手幹吧!

素麵雜菜消暑拼盤
材料跟專欄寫的一樣,日本素麵、日本甘筍、青瓜、雞柳、靈芝菇;當然還有最重要香草蒜蓉汁/意大利汁,想吃辣的,加點黑胡椒也不錯。

這兩枝就是我介紹的汁汁,大約用兩湯匙,鈉跟熱量也低,夏天常備一枝看門口啦!

準備嘅過程都好簡單,因為我不喜歡做麻煩的事,而且這個多星期,經常要照顧仍在醫院的小毛,時間就像被偷了一樣,所以簡單方便,非常重要。

雞肉是這個料理的重點,選了雞肉只得一個原因,我愛吃,而且愛貓大毛也愛,我們可以分甘同味,另外,這個多用途無鹽調味料,同雞肉最夾,所以隻雞唔好彩喇!

1.將雞肉切絲,用多用途調味料醃好,即係尼枝;然後用1茶匙油煎熟,煎的原因,因為較香口,更美味也;

2. 青瓜同紅蘿蔔切絲,靈芝菇洗淨,同紅蘿蔔絲一齊烚熟,備用;
3. 輪到素麵,素麵是日本麵食的一種,熱量低,而且較幼身,個人認為做冷盤較佳;
4. 都係烚熟啦!但之後放入冰水冷卻,咁包佢同你都熱氣全消;
5. 最後步驟當然係Mix and Match,想凍D可以放入雪櫃,2小時後先食,當然要加汁汁啦!
6. 但千奇唔好好似我個Friend咁亂咁加...我仲會加黑胡椒,香好多架!

3 則留言:

匿名 說...

希望小毛快的好番,否則就是你病啦!
好介紹, 熱辣辣真想食冷食物.

匿名 說...

我想問, 這些調味料係邊度買架

Cynthia (黃凱詩) 說...

大部份大間少少的惠康都有!