營養師黃凱詩的生活點滴

2010年8月13日星期五

每天都是挑戰...

一位是財經專家、一位是曾帶大家跳出香港看天氣的主播、另一位就是活躍於民主運動的少女民主女神,3位知名女作家,卻與我這個只懂教人揀飲擇食的小薯仔走在一起,能夠擦出什麼火花呢?

一星期前,社長找我幫幫手,我說: 講講座,沒問題! 想也沒想,殺佢! 點知,佢話: 找你做司儀! 司儀?!??!?!?! 唔係啩! 連一個婚禮司儀也沒當過的我,你竟敢找我當個這麼重要的活動主持,而且,我只懂教人飲飲食食...好像有點大纜都扯唔埋,我想了一天,最終我的決定是怎樣,大家看到啦!

既然應承了,就盡力做吧! 還可以藉這次機會,向這三位成功的女性學習學習,你也可以跟我一起學習,這是學習的途徑...http://www.am730.com.hk/amSeminar_20100825.html

21 則留言:

匿名 說...

黃小姐,
你好! 想向你請教一下,本人沒有做運動的習慣, 如何可以令自己堅持每日做運動呢?

Ching Yu 說...

社長找您,當然認為您可以做得到啦!
我亦覺得您可以勝任!

努力!加油!!突破自己的領域!

Cynthia (黃凱詩) 說...

我驚佢睇漏眼啫~

匿名 說...

add oil, 知妳實掂, 已經報咗名撐妳, 希望到時"冇哂我啲阻滯"嚟到喇!

近排黑到冇人有的人上

Cynthia (黃凱詩) 說...

唔係啩!報名?!?!我見到大家我會緊張架~

匿名 說...

乜妳唔係寫緊稿咩?

匿名 說...

P.S. ; 係妳個BEST FRIEND 在網上召集我哋參加0架! :)

Ching Yu 說...

【自古成功在嘗試】
我知您一定得!!

匿名 說...

you are so great!Always my hero!

Joey

匿名 說...

黃詩詩...雖然一直有睇你個blog...但始終都冇留言...
我想問我而家168cm高但得100磅...每一日最多只係食630kcal...黎m既情況越黎越差...咁樣其實係唔係好過份阿..?

Winnie - 搵尼講 說...

樓上嗰位168cm,100磅嘅朋友,我好有理由相信你要去黃詩詩嘅中心做分析,睇吓係唔係增磅~

匿名 說...

樓上既朋友...
其實...我想減磅多d"哈...我只要一知自己重左1磅我都會係度發癲.."
不過...其實我都想去黃詩詩既講座果類野"嘻

匿名 說...

黃詩詩, 其實你已經每天挑戰自已,開講座, 煮飯仔,生活中不斷改變..... 如今的司儀正好是對方發掘你才華的另一面. 我前些時候看報紙有位營養師唔是開講座而是教煮飯仔(營養餐)你有怎麼看呢?
預祝成功, 會有更多會員幫你打氣架!!!!
Clara

Winnie - 搵尼講 說...

100磅嗰位朋友,你m都唔來,健康好有問題噃!

藍玥~伶 說...

Winne...如果我重左一磅我會覺得更有問題-=-""
不過唔黎m都又得佢啦...都冇法...而且我今日食左好多野...好驚會因為咁重得好緊要

Cynthia (黃凱詩) 說...

親愛的讀者朋友:
看倒你的留言,令我心痛之極,看了我的文章這麼久,你也不明白怎樣才是正確的痛身Keep Fit方法嗎?168cm 的身高,理想的體重也應有110磅,而且每天600kcal的熱量,又怎能應付一天的熱量需要呢?還未說營養足夠與否!月經周期不定,已是身體對你發出的最後警號,若你不改善情況,更多的問題會發生,例如皮膚質素差、脫髮、脾氣差等問題會陸續出現,瘦...不一定美,還要健康,你明白嗎?如果你有需要,希望你參加我的講座,希望改變你的瘦身思維!
CC

匿名 說...

黃詩詩加油呀~
我都好想去聽個講座支持你呢~
有冇人可以話我知可以點報名呀?

tomato^_^

藍玥~伶 說...

雖然我知...但我無辦法去控制我自己一直想瘦落去既諗法...我都諗緊繼續咁落去點番學...長此落去我一定唔會集中到...我d成績就會凍過水...
110磅...好重阿..>~<""""不過其實我兩個月前有110-120磅嫁...""皮膚差..脫髮...好可怕...不過...我脾氣/情緒果方面的確係差左好多...
你幾時再開講座阿...?

ling

匿名 說...

ling: 我也在増磅呀,一起努力吧!! 健康真的很重要,找個機會參加Cynthia的講座,我相信她會幫到你!!

Winnie - 搵尼講 說...

ling:
其實你妳的健康和瘦身思維都有點想歪了,看CC給妳的回覆她是多麽的痛心和關心妳呢,請不要讓愛惜妳的人失望。

藍玥~伶 說...

winnie...我知道我自己的想法很多也歪了...但謝謝cc對我的關心...