營養師黃凱詩的生活點滴

2009年7月3日星期五

激辛黑椒薄切薯片



正積極減磅又想食薯片,可以點算?

方法一:買包低脂薯片
方法二:自己整啦!唔識,《營養廚房》教你

買低脂薯片有咩要留意,大家可以跟住以下標準去揀,首先最緊要睇下脂肪含量,一般薯片,每次食用份量約為1oz (28克),而這28克內,最好含少於5g脂肪,即一茶匙油份,千奇唔好依賴包裝上寫上的x0% less fat,因為這只代表比一般大牌子的脂肪含量少,不一定是低脂的。

另一件事,就要睇下用d咩油,當然最好就愈少反式脂肪愈好,試下睇成份中,有無起酥油、部份氫化植物油等字眼,如果有,就即是含有反式脂肪啦!

最後就係要留意會唔會好咸,以每人每日2400毫克鈉質計算,每好一次攝取少於5%啦!即是少於120mg就最好啦,畢竟薯片都只係小食。

有多D時間又有心機玩煮飯仔,就跟住以下程序做。

1.買個靚薯仔先,最好就係新薯或日本薯仔,因為較爽口,適合做薯片;

2.然後用把較鋒利的靚刀,薄切薯仔,最緊要唔好去皮,留多D纖維;

3.跟住再用紙弄乾水份,再洒上黑胡椒及少少少少海鹽;


4.燒熱鑊,加非常少油,跟住俾D心機慢慢烘,得咗!


5.約15分鍾就可以了,咁就最健康啦!看看這幾片熱鍋上的薯片,睇倒都想食!
聽完《營養廚房》後,記得明天買齊材料,一齊做自家製薯片啦!

7 則留言:

匿名 說...

妳失蹤咗咁多日(冇寫blog),以為妳真係番咗鄉下探親添!

匿名 說...

村田san : "營養廚房" 係Cynthia 星期五晚係新城開咪嘅節目名嚟o架!

匿名 說...

今日同朋友一齊做薯片,太美味了,我做了一個薯仔的份量,好開心,多謝你的分享

匿名 說...

成日一到周五就唔記得聽番智識營人個節目, 多謝你間中提番下!

村田源二郎 說...
此留言已被作者移除。
匿名 說...

依家有個可以切薯仔既容器,之後放微波爐叮...連油都唔使用可以做到...仲可以叮甘他apple等,係citysuper都有得賣..180...你搵下試下啦

匿名 說...

如果放入焗爐得唔得?