營養師黃凱詩的生活點滴

2010年6月18日星期五

吃泰菜吃得瘦

經常有戰友抱怨:死啦~朋友約了吃泰菜,點算呀?肥死咩! 老老實實,身為佢嘅營養師,我比佢更驚啦! 點解?因為若大家定力唔足,隨時俾D炸蝦餅、呃咗好多人嘅豬頸肉吸住,咁就隨時重兩磅喇!

既然大家次次去食泰菜都咁頭痛,我就介紹下我噚日同兩位朋友食飯食咗D咩!上面這個係咪睇到都辣呢?佢好正,酸酸辣辣的生蝦刺身,仲回味緊!

跟住出場,係泰式鹽燒魚,係咪好健康呢?但係大家記得,千奇千奇唔好以為魚肉食多多都無問題,這是大錯特錯的,魚肉跟其他肉類一樣,同等份量的熱量是相約的,只是脂肪酸的比例不同啊!情況就好像花生油和橄欖油一樣,熱量相約,脂肪酸不同吧!

仲有呀!魚片的脂肪也較高,緊記...還是記得去皮好!

好!仲有甜品食,大家可以嘗試下芒果糯米飯,椰汁另上吖!因為佢主要肥係個椰汁度,自己選擇用的份量,可以減少脂肪嘛!不過,我果日唔記得問下個廚師,唔知D糯米飯有無加糖水煮過呢?

仲未諗到父親節食咩,可以選這個啦!我同小妹就決定咗,去黃媽媽私房菜,找黃詩詩同黃霖霖兩位行政總廚泡製愛心爸爸節大餐,祝天下爸爸!父親節快樂~


3 則留言:

匿名 說...

點解唔預埋黃小弟? 難道他"君子遠庖廚"?

匿名 說...

係唔係在旺角, 你經常去那間店?

Cynthia (黃凱詩) 說...

是真心泰國菜呀!