營養師黃凱詩的生活點滴

2010年7月20日星期二

小心湯作怪 (續湯水篇)

講件真人真事俾大家知,上星期日,返屋企食飯,當然有阿媽靚湯坐鎮啦!

唔知點解,唔知係咪我倆母女心靈相通,佢果晚竟然係煲粉葛湯,哈!有無咁啱先,我個專欄份稿就星期六寫嘅,寫完就即刻有得飲。好彩我有quota...因為昨天在專欄提過,用植物根莖食物熬湯,湯水含有碳水化合物架!

點知飲飲吓!發覺有d浮油,我當然問下啦!阿媽就話,已經用豬腱,無用豬骨。但無理由...真係有油喎!於是,出廚房睇,點知俾我見倒有件腳趾半飄浮,你話係咪俾阿媽激死吖!

在營養學角度,湯水中,營養素不是太多,但視乎湯料,有機會含有碳水化合物及脂肪等,若然有蜜棗紅棗調味,仲有羅漢果的話,就更甜,即含有糖份了。

所以戰友們,湯水容易令你增磅不自知,所以緊記告訴營養師,要不然,就會大大影響營養師安排餐單時的判斷了。

6 則留言:

匿名 說...

同阿媽up到口臭, 都仲係要用腳指, 骨, 腩黎煲湯, 佢話煲完已pit開d油, 查實咁樣係咪都仲係肥呢

tinatso 說...

我都好鍾意飲阿媽靚湯,但又唔想影響體重,係所以都係飲湯先食飯....不過咁樣會唔會影響消化的??因為我腸胃成日都唔係咁好...

Winnie 說...

其實阿Winnie伯母都真係係星期日晚煲咗呢個靚湯,你係咪私底下同佢聯過無話我知?定係你同佢心有靈犀呢?

匿名 說...

你好,我很喜欢看你在AM730上的专栏.我大概1.63米,体重115磅.我一直想减肥到110磅以下,但却始终瘦不下来,我的一日三餐中早餐和中餐都会吃(不太吃肉),不吃晚饭,一般吃点水果或者喝点燕麦.一周运动两到三次.我觉得我已经吃的很少了,却始终瘦不下了,但只要某天晚上有聚会稍微吃多点,就能重2-3磅,实在很郁闷.你能告诉我是为什么吗?我该怎么做.十分感谢!

匿名 說...

我以前減磅其間,都以為食咗一碗湯渣(粉葛)可以當做一份蔬菜, 當知重咗先至知衰咗 :)

Michael Chan 說...

"仲有羅漢果的話,就更甜,即含有糖份了。" 很多網上文章說羅漢果嘅糖粉係天然代糖,究竟係唔係呢?